Duminica 22 Decembrie

10 mituri despre fumat SPULBERATE de specialiști

Stresul, tema de acumulare în greutate sau ideea că este deja prea târziu sunt principalele scuze din spatele tentativelor eșuate de a renunța la fumat. Ceea ce trebuie cunoscut este faptul ca cele mai multe dintre aceste mituri nu sunt adevărate.

Iată care este adevărul din spatele celor mai populare mituri despre fumat:


1. Am alte obiceiuri sănătoase care compensează pentru acest viciu

Unii fumători susțin că nutriția echilibrată și exercițiile fizice sunt suficiente pentru a-i menține sănătoși. Fumatul afectează fiecare organ și sistem al organismului nostru, neexistând un stil de viață ideal pentru a contraataca efectele fumatului, ne avertizează specialiștii. Mai mult, fumatul reduce rezistența la efor fizic, deci exercițiile fizice sunt cu atât mai puțin eficiente. “Un fumător are capacitatea pulmonară redusă iar pereții bronhiilor încep să se îngusteze mai devreme decât ar fi trebuit, conform vârstei. Aceasta se manifestă în primul rând prin oboseală la efort, pentru că aerul trebuie să intre prin bronhii îngustate”, explică Magda Ciobanu, coordonator al centrului de consiliere pentru renuntarea la fumat la Institutul „Marius Nasta”. Pe deasupra, nicotina inhibă foamea, deci organismul nu acumulează suficientă hrană pentru a avea energia necesară exercițiilor fizice.

2. Dacă fumez țigări light sau mentolate riscurile sunt mai mici

Fumătorii care trec la țigări ce au inscripționată pe pachet caracteristica “light” în mod inevitabil compensează pentru nivelul redus de nicotină prin inhalarea unei cantități mai mari de fum sau consumând mai mult din fiecare țigară. Majoritatea celor care fumează astfel de țigări ajung să inhaleze aceeași cantitate de substanțe nocive organismului din fumul de tutun, avertizează medicii. “Practic, fumătorul își adaptează modul de a fuma pentru a-și da doza de nicotină cu care și-a obișnuit creierul: fumează mai multe țigări, trage mai adânc sau mai prelung din țigară, fumează în totalitate țigara”, precizează dr. Magda Ciobanu, coordonator Centrul pentru Renunţarea la Fumat din Institutul “Marius Nasta”de la Aceste adaptări sunt automate și de cele mai multe ori duc la creșterea cantității de gudron inhalat. Gudronul se numără printre substanțele conținute de fumul de țigară care irită căile respiratorii.

“Țigările mentolate sunt în topul celor mai nocive ţigări. Mentolul are o acţiune anestezică asupra fumătorului, care nu mai simte senzaţia neplăcută de iritare care reprezintă un motiv pentru care mulţi doresc să se lase de fumat. Din cauza efectului răcoritor al mentolului, oamenii au senzaţia că aceste ţigări sunt mai uşoare, că aerul intră mai uşor şi nu sunt la fel de toxice. Tocmai din această cauză, fumătorii trag fumul mai adânc în piept, iar toate chimicalele ajung mai adânc în plămâni. În plus, mentolul mai produce şi o substanţă cancerigenă”, avertizează medicul.

3. Fumez de mult timp, sănătatea mea este deja compromisă

Efectele nocive ale fumatului sunt cumulative. Cu cât o persoană fumează mai mult timp, cu atât riscurile de a se îmbolnăvi cresc. Renunțarea la fumat aduce beneficii organismului indiferent de vârsta la care fumătorul a luat această decizie. Efectele sunt vizibile chiar din prima lună: “persoana observă că nu mai gâfâie așa usor, că poate face sport mai lejer, uneori chiar descoperă că respiră mai bine”, menționează Magda Ciobanu. Funcția respiratorie pierdută nu se recuperează în totalitate, însă cu cât renunțarea are loc mai devreme, cu atât rezultatele vor fi mai bune.

4. Dacă încerc să mă las de fumat voi deveni stresat, lucru care îmi va afecta sănătatea

Este adevărat că încercarea de a renunța la fumat poate provoca stres, dar nu există dovezi clare că stresul are efecte negative pe termen lung. Dimpotrivă, cercetările arată că cei care au renunțat la fumat mănâncă mai bine, fac mai multe exerciții fizice și se simt mai bine în pielea lor.

5. Creșterea în greutate care vine odată cu renunțarea la fumat este la fel de nesănătoasă ca fumatul în sine

Cei care renuță la fumat câștigă în medie 6 kilograme și jumătate, dar riscul la care este supus organismul cu aceste kilograme în plus este incomparabil mai mic față de cel indus de fumat.

Dacă întrerupi relația cu țigara, poți pica în păcatul refugiului în mâncare. Mulți înlocuiesc gestul fumatului cu cel al ronțăitului. Simți nevoia să bagi ceva în gură și atunci recurgi la covrigei, biscuiți ciocolată, sticksuri, semințe, bomboane. Ca sa nu fii ispitit, renunță la toate alimentele cu conținut ridicat de zahăr sau grăsimi din casa și nu mai cumpăra altele! Dacă înveți să-ți stăpânești pofta de mâncare, trebuie să înveți să-ți stăpânești și cantitatea din farfurie. Odată ce ai renunțat la țigări, vei simți gustul mâncării și vei fi tentat să mănânci mai mult. Cu siguranță, dulciurile vor deveni mai atractive, așa că ai grijă la cantități. Dar și la porții, pune mai puțin în farfurie decât de obicei, evită pâinea și grăsimile și nu vei pune pe tine prea mult. Fructele și vegetalele ar fi bine sa facă parte din meniul zilnic. Nu renunța la cele 3 mese zilnice, vei evita senzația de înfometare și riscul de a acumula grăsime.


Citește mai multe pe doctorulzilei.ro

Comentarii Facebook