Vineri 22 Noiembrie

10 sfaturi pentru a-ți ajuta memoria


O dată cu înaintarea în vârsta, capacitatea de a reține informații începe să scadă treptat, iar oboseala și depresia contribuie la accelerarea acestui proces. Un mod de viață sănătos însă, poate ajuta la menținerea capacităților cogntive până la o vârstă foarte înaintată.

Iată ce trebuie să faci pentru a-ți menține memoria și capacitatea de concentrare:

1. Consuma hidrocarbonati

Creierul nostru functioneaza cu glucoza rezultata din descompunerea carbohidratilor. Daca nu avem suficienta, incepem sa simtim oboseala si confuzie.
Incepe ziua cu un mic dejun sanatos, cum ar fi un castronel de cereale sau doua felii de paine integrala, pentru ca acestea ne ajuta sa ne concentram mai usor.

2. Forta proteinelor

Si proteinele sunt vitale, pentru ca ele se descompun in aminoacizi. Acestia sunt substante cu potential neurologic, care permit trimiterea mesajelor de la si catre creier.

Alege proteinele fara grasime, cum sunt cele din piept de pui/curcan, peste alb (codul, de exemplu) si lactatele degresate.

3. Grasimile bune

Acizii grasi Omega 3 ajuta memoria pe termen lung, in timp ce grasimile trans (care se gasesc in uleiurile hidrogenate) sunt nerecomandate, intrucat sunt asociate cu ingustarea vaselor de sange din creier. Evita alimentele procesate cum sunt chipsurile, prajiturile, biscuitii, gogosile (produsele de patiserie-cofetarie). Cauta grasimile bune din nuci, seminte, ulei de masline si peste precum somonul, macroul, heringul si sardelele.

4. Antreneaza-ti creierul

Fara stimulare, creierul intra in repaus. Asadar e bine sa-l ajuti sa invete lucruri noi, proces prin care se deschid noi conexiuni si creste abilitatea de memorare. Schimbarile simple ajuta – incearca sa te speli pe dinti cu mana stanga (daca esti dreptace) sau cu dreapta (daca esti stangace) pentru a pune in miscare legaturile neuronale mai putin folosite.

5. Terapia prin muzica

Muzica activeaza acele zone din creier responsabile de memorare si concentrare. Asculta muzica din perioada baroca (Vivaldi, Händel), despre care se spune ca ajuta la relaxare si ajustarea pulsului si ritmului cardiac in ritmul muzicii, lucru care la randul lui permite concentrarea.

6. Misca-te cat mai mult

Prin exercitiu fizic, creierul se bucura de un aport sporit de sange, respectiv oxigen si substante nutritive necesare pentru buna lui functionare. In plus, miscarea elibereaza stresul, prevenind productia de cortizol care, ajuns in creier, poate distruge centrul memoriei. Dedica 20-30 de minute exercitiului aerobic, de cel putin 5 ori pe saptamana. Chiar si o plimbare in ritm alert e buna pentru activarea circulatiei.

Citește mai departe pe avantaje.ro

Comentarii Facebook