10 sfaturi pentru dezastrul de după sărbători
Sărbătorile de iarnă sunt un prilej bun de a te reîntâlni cu familia si cu prietenii, dar daca ești gazdă, inevitabil casa ta va ajunge să arate ca un câmp de luptă după plecarea invitaților.
Iată 10 soluții pentru dezastrul de sărbători:
1. Vinul
Vinul rămas de la petrecere poţi să-l pui la congelator în tăviţe pentru gheaţă şi să-l foloseşti când vrei, la gătit. O altă soluţie e să amesteci tot vinul rămas, să-l fierbi la foc mic cu mult zahăr şi scorţişoară până faci un sirop alcolizat, pe care-l ţii în frigider şi îl poţi turnă peste îngheţată, checuri, budinci sau fructe.
2. Inelele albe rămase pe mobilă
Din păcate, invitaţii nu prea folosesc şerveţele când pun păhărele cu condens pe mese sau rafturi, aşa că a două zi vei găsi, probabil, pe mobilă inele albe rămase după uscarea apei. Că să scapi de ele încearcă să le freci cu puţină pastă de dinţi (nu cu granule abrazive şi nici gel), după care lustruieşte locul cu o cârpă curată.
3. Sifonul răsuflat
Foloseşte sifonul răsuflat rămas în pahare că să uzi florile din casa. Experţii în creşterea plantelor spun că fosfaţii din sifon ajuta creşterea şi dezvoltarea rădăcinilor plantelor.
4. Acele şi crenguţele de brad căzute
Adună acele căzute de la brad şi foloseşte-le drept protecţie şi îngrăşământ pentru plantele din grădina sau chiar din apartament. Presără-le uniform pe pământ, în jurul tulpinii plantelor şi vor păstra umiditatea în pământ şi vor îngrăşă solul. Crenguţele de brad căzute le poţi folosi că să acoperi plantele delicate pentru a le proteja de îngheţ.
5. Pâinea
Pâinea rămasă fie o tăi în cuburi pe care le bagi la cuptor şi le faci crutoane (pe care poţi să le dai prin maşină de tocat şi le transformi în pesmet), fie o bagi în congelator şi o dezgheţi când ai nevoie de ea.
6. Brânză
Poţi folosi brânză rămasă dând-o pe răzătoarea fină şi punând-o într-o supă de vită, sau o poţi presără peste o pizză făcută cu resturile de mezeluri, legume şi măslinele rămase de la petrecere. Dacă n-ai chef să găteşti imediat, înveleşte bucăţile de brânză în folie de aluminiu şi băgă-le la congelator.
7. Zaţul de cafea
Decât să arunci zaţul rămas de la zecile de cafele făcute la petrecere, mai bine îl foloseşti că să-ţi faci un scrub minunat şi natural pentru corp. Amestecă două linguri de zât umed cu o lingura de sare fină şi două linguri de ulei de măsline. Freacă mixtura pe piele, din cap până-n picioare, cu mişcări circulare. Pe lângă binefacerile unei exfolieri, cafeină are darul de a dilată vasele de sânge, ceea ce îmbunătăţeşte circulaţia şi, implicit, oxigenarea pielii.
8. Panglici şi hârtie de cadouri
Dacă nu le poţi păstra că să le refoloseşti pentru alte cadouri în viitor, foloseşte hârtia că să separi straturile de haine din valiză când pleci într-o călătorie. Astfel, hainele se vor sifonă mult mai puţin. Dacă vrei să duci cuiva nişte fursecuri de casa sau prăjituri, mototoleşte hârtia de cadouri şi pune-o în cutia de carton sau vasul de plastic în care duci bunătăţile, că acestea să stea într-un culcuş moale şi să nu se sfărâme. Panglicile le poţi utiliza să atârni anul viitor globurile în brad, sau să legi tacâmurile la următoarea masă festivă.
9. Picioare obosite şi dureroase
Munca pentru pregătiri şi apoi petrecerea în sine te-au ţinu ţin picioare zile în şir. Ajuta-ţi picioarele să-şi revină cu o baie revigoranta. Fierbe la foc mic timp de 20 de minute o lingura de ghimbir uscat în patru căni de apă. Lasă să se răcorească un pic, toarnă apă într-un lighean şi stai cu picioarele în soluţia respectivă 10-15 minute.
10. Mahmureală
Fă un sandviş dintr-o felie de pâine albă şi un ou ochi tare. Experţii spun că cisteină, un amino-acid prezent în ouă, ajuta la descompunerea acetaldehidei, o toxină produsă de organism atunci când există alcool în ficat, toxna ce induce starea de mahmureală. Iar carbohidraţii rafinaţi din pâinea albă sunt transformaţi de organism în energie şi ai nevoie de ea că să-ţi revii după iureşul Sărbătorilor!
Sursa: sfatulparintilor.ro
0 Comentarii