Duminica 22 Decembrie

13 cauze neașteptate ale depresiei


Stim ca grijile legate de bani sau de relatia de cuplu sunt printre factorii care duc la aparitia depresiei, insa exista si alte cauze la care nu ne-am fi gandit.

1. Pilulele contraceptive

Femeile care iau anticonceptionale sunt de doua ori mai susceptibile de a suferi de depresie decat cele care nu isi administreaza aceste pilule, potrivit unui studiu din 2005 al Universitatii Monash din Australia. “Este posibil ca pilula sa schimbe dispozitia femeilor care manifesta o anumita sensibilitate la contraceptive”, spune doctorul Ailsa Gebbie, specialista in sanatatea sexuala si reproductiva. Pe de alta parte, pilulele contraceptive pot fi foarte eficiente in tratarea sindromului premenstrual.

2. Gogosile

Chiar daca ne fac sa ne simtim mai bine pe moment, mancarurile dulci si grase, precum gogosile, pe care le dorim cand avem o dispozitie proasta, ne afecteaza silueta si starea de spirit in general. Dispozitia noastra este determinata de alimentarea constanta cu energie, de la glucoza din sange la creier. Astfel, cel mai bine este sa consumi alimente care elibereaza treptat energie, precum cereale inegrale, iar daca doresti ceva dulce, cea mai buna alegere este ciocolata – cea cu peste 85% cacao, pentru a evita cresterea brusca a glicemiei.

3. Ceaiul si cafeaua

“Sunt tot timpul uimit de cati oameni vad care sunt deprimati din cauza ca nu pot dormi si care totusi beau nenumarate cesti cu ceai sau cafea, chiar si seara tarziu”, spune doctorul William Shanahan. “Este cat se poate de obisnuit. Regula de aur este sa nu mai consumati cafeina dupa ora 16.00 – un expresso dupa cina poate fi fatal somnului dumneavoastra”, precizeaza el.

4. Tigarile

Fumatul ar putea spori riscul de depresie severa cu 93%, potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Melbourne. Un studiu realizat in randul a 1.043 de femei, publicat in British Journal of Psychiatry, a relevat ca, dintre fumatoare, 15% au ajuns sa fie diagnosticate cu depresie severa, fata de doar 6,5% dintre nefumatoare.

“Nicotina creeaza un sentiment de relaxare, asa ca oamenii fumeaza crezand ca aceasta reduce stresul si anxietatea, dar este ceva temporar”, explica doctorul Eva Cyhlarova, sef de cercetare la Mental Health Foundation. Nicotina stimuleaza eliberarea dopaminei, substanta din creier responsabila cu buna dispozitie. Pe de alta parte, acesta crestere temporara a cantitatii eliberate de dopamina, favorizeaza incetinirea mecanismului prin care creierul isi produce dopamina necesara, astfel ca pe termen lung, cantitatea este mai mica.

5. Internetul

Intr-un studiu efectuat in China anul trecut, printre 1.000 de adolescenti, s-a aratat ca cei care utilizau internetul in exces erau cu 150% mai predispusi la depresie. Tehnologia poate fi obositoare pentru creier si, in plus, daca stai toata ziua la telefon sau pe internet, poti deveni mai putin increzator in situatii sociale reale. “Daca petreci mai mult de doua ore pe zi, in afara programului de lucru, pe internet, exista motive de ingrijorare”, spune doctorul Richard Graham, expert in dependenta de tehnologie.

6. Pastilele de tensiune

Anumite substante care combat hipertensiunea, precum propranololul, si retinoidele, care trateaza afectiuni ale pielii, ca acneea si psoriazisul, au fost asociate cu depresia, desi nu este clar de ce ar avea acest efect.

Citește mai multe pe Lyla.ro

Comentarii Facebook