14 îndulcitori naturali, alternative sănătoase la zahăr
Dacă nu îți place să bei ceaiul sau cafeaua neîndulcite, trebuie să știi că există și variante naturale și sănătoase de îndulcitori, cu care poți să înocuiești cu ușurință zahărul.
1 Sirop de agave
Siropul de agave este obtinut din seva plantei Agave tequilana sau agava albastra din care se produce si bautura mexicana tequilla.
O lingurita de sirop de agave indulceste mai mult decat o lingurita de zahar, insa nu produce cresterea glicemiei, de aceea poate fi folosit si de persoanele care au diabet.
Siropul de agave este bogat in vitaminele B, C, D, E si minerale: calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, seleniu, crom.
2 Mierea
In afara puterii ei de indulcire, mierea are si proprietati antiseptice si antioxidante, este bogata in vitamine, mai ales din complexul B si minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc.
3 Sucanat
Sucanatul este obtinut din sucul de trestie de zahar, deshidratat. Este cea mai pura forma a zaharului, inainte de orice prelucrare sau rafinare.
4 Stevia
Stevia este un indulcitor natural ce poate fi folosit atat sub forma de pudra, granule, cat si sub forma lichida sau chiar naturala (frunze maruntite).
Stevia este mai dulce decat zaharul alb rafinat si nu afecteaza glicemia, fiind recomandata in diabet. Stevia scade pofta de mancare si amelioreaza problemele digestive.
5 Xilitol
Xilitolul are un aspect asemanator zaharului, insa nu produce cresteri ale glicemiei, fiind un indulcitor natural sanatos extras din fibre de legume si fructe (capsuni, ciuperci, andive).
6 Melasa neagra
Melasa este un produs rezidual in procesul de fabricare al zaharului, cu valoare calorica mica si foarte bogat in minerale: fier, potasiu, calciu.
7 Sirop de artar
Siropul de artar este un indulcitor aromat, care contine compusi cu efecte benefice in combaterea cancerului, inflamatiilor, diabetului de tip 2, bolilor de inima si pentru cresterea imunitatii.
8 Sirop de curmale
Siropul de curmale este un alt indulcitor natural plin de savoare, care poate inlocui zaharul in orice situatie, inclusiv la prepararea prajiturilor. Contine calciu, fier, magneziu, potasiu si cupru.
Citește mai departe pe Garbo.ro
1 Comentariu
Si eu folosesc Xylitol si produsele care au in compozitie acest indulcitor. Este chiar un indulcitor foarte bun si se preteaza la aproape orice mancare /bautura . Nu difera ca aspect de zaharul tos, avand si acelasi gust insa neavand efectele negative ale zaharului si este si un antibacterian eficace ( nu permite bacteriilor sa se fixeze si sa formeze… Citeste mai departe