25 de ani de la accidentul de la Cernobil. Greenpeace estimeaza ca 100.000 de oameni au murit in urma contaminarii

In 26 aprilie 1986, la ora 1.23, reactorul cu numarul 4 al centralei de la Cernobil a explodat, producand cea mai mare catastrofa din istoria energiei nucleare.

 

Explozia s-a produs in timpul unor teste de securitate, ca urmare a unei erori de manipulare, informeaza Mediafax. Explozia a dus la ridicarea dalei superioare a reactorului, de 2.000 de tone.

 

Combustibilul nuclear a ars timp de 10 zile si a emis in atmosfera elemente radioactive ce s-au raspandit peste o mare parte a Europei.

 

Autoritatile sovietice au ascuns timp de cateva zile dezastrul, astfel incat masurile de protectie a populatiei au fost luate cu intarziere.

 

Potrivit Greenpeace, cel putin 100.000 de persoane au murit inainte de 2005 in Ucraina, Belarus si Rusia in urma contaminarii radioactive (cancer, afectiuni ale sistemului imunitar, boli cardiace), sustine Ivan Blokov, responsabil al filialei ruse a organizatiei.

 

Numarul victimelor nu este insa stabilit cu exactitate. Potrivit unui raport din 2005 al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 4.000 de persoane au murit in urma expunerii la radiatii, in timp ce UNSCEAR, comitetul stiintific al Natiunilor Unite pentru efectele radiatiilor atomice, nu recunoaste decat 31 de decese in randul operatorilor si pompierilor.

 

Centrala de la Cernobil a fost inchisa definitiv in decembrie 2000.

Comentarii Facebook