6 lucruri despre colesterol pe care nu le ştiai
Milioane de oameni au probleme cu colesterolul, iar cei mai mulţi îl asociază greşit cu consumul de alimente grase.
Ficatul produce 75% din colesterolul care circulă prin sângele nostru, iar doar un procent de 25% vine din alimente.
Iată câteva lucruri pe care sigur nu le ştiai despre colesterol, potrivit webmd.com.
Nu simţi dacă ai colesterolul mare - acest lucru se poate descoperi doar prin analize regulate. Colesterolul crescut afecteză întregul corp, iar cel mai cunoscut efect este arteroscleroza, care îngusteză vasele de sânge şi duce la apariţia bolilor cardiovasculare. Dacă este descoperit la timp, colesterolul poate fi stabilizat de către medici.
De la 20 de ani trebuie să-şi testezi colesterolul - cu cât te îndepărtezi mai mult de această vârstă, e bine să-ţi faci cât mai des analizele, care îţi vor releva nivelul colesterolului bun, colesterolului rău şi al trigliceridelor.
NU mai ai interzis la ouă, creveţi sau homari - aceste alimente influenţează în mică măsură nivelul colesterolului. Limita zilnică de colesterol ingerat la oamenii sănătoşi este de 300 mg (200 mg la cei care sunt bolnavi), iar un ou conţine 186 mg colesterol. Alimentele care fac ca nivelul colesterolului să „explodeze” sunt grăsimile saturate şi grăsimile trans.
Colesterolul se moşteneşte genetic - oamenii care moştenesc genele care produc celesterolul în exces, iar acestea combiante cu o dietă necorespunzătoare, cu siguranţă nivelul colesterolului va ajunge la cote înalte.
Femeile sunt protejate - hormonii de estrogen ajută femeile să aibă un nivel crescut al colesterolului bun, ceea ce anihilează efectele negative ale colesterolului rău, dar acest lucru este valabil doar până la menopauză, când producţia de estrogen începe să scadă.
La copii, colesterolul trebuie tinut sub 170 - colesterolul are aceleaşi efecte şi asupra copiilor cu vârste cuprinse între 2 şi 19 ani, drept pentru care nivelul colesterolului trebuie ţinut sub valoarea de 170.
0 Comentarii