8 pași pentru a te lăsa de fumat
Renunțarea la o dependență nu e niciodată ușoară, indiferent de substanță, mai ales ținând cont că dependența nu este niciodată 100% fizică, fiind și o dependență pshică. În momentul în care poți să renunți din punct de vedere psihic la acel viciu este mult mai ușor să scapi de dependența fizică.
Un ajutor poate fi si sprijinul din partea familiei si prietenilor, dar cel mai important lucru este determinarea ta si hotararea cu care ai luat aceasta decizie. Iata cativa pasi care te vor ajuta sa depasesti dificultatie aparute in fiecare etapadi renuntarea la o substanta ce creeaza dependenta, cum e nicotina.
1. Stabileste-ti clar motivele principale pentru care renunti
Oamenii sunt diferiti, asa ca determina ce este cel mai important pentru tine. De exemplu: sanatatea copiilor sau bolile asociate fumatului. A avea o motivare puternica inca de la inceput te va ajuta sa nu renunti pe parcurs pentru a iti atinge scopul final.
2. Fixeaza o data exacta incepand cu care vei renunta defintiv
Aloca-ti cateva zile in care sa incepi sa raresti obiceiul pentru ca intreruperea sa nu fie asa brusca, dar nu mai mult de o saptamana. Asa, o vei amana la nesfarsit. Efectele lipsei de nicotina nu vor fi asa pronuntate daca timp de cateva zile scazi treptat numarul de tigari sau treci la unele din ce in ce mai slabe.
3. Impartaseste-ti planul
Spune prietenilor si familiei ce ai de gand sa faci si explica-le de ce ajutor ai nevoie din partea lor. Sa nu fumeze de fata cu tine, sa te incurajeze, etc. Incurajeaza-ti un prieten sa renunte o data cu tine, va fi mai usor daca va sustineti unul pe altul sau, daca esti o fire competitiva, sigur va fi un factor motivant. Nu vei vrea sa fii tu cel care calca stramb sau nu merge pana la capat.
4. Noteaza-ti momentele zilei sau saptamanii in care este cel mai probabil sa simti nevoia de a fuma
Sau mesteca guma cu nicotina, de exemplu dupa masa sau in pauza la birou. Va fi mai usor sa uiti de nicotina daca vei gasi activitati alternative pentru aceste momente.
Citește mai departe pe Sfatulparintilor.ro
0 Comentarii