Duminica 22 Decembrie

A apărut o inregistrare cu un român răpit de teroriști în Burkina Faso. Ce spune MAE



Un român răpit de gruparea teroristă al-Mourabitoune, în data de 4 aprilie 2015, a apărut luni într-o înregistrare în care cere ajutorul guvernului Cioloș pentru eliberarea sa, conform Le Monde.

În înregistrare, acesta cere guvernului român şi familiei să depună toate eforturile pentru a asigura eliberarea sa rapidă din mâinile grupării Al-Murabitoun, condusă de militantul algerian Mokhtar Belmokhtar, scrie realitatea.net.

Iulian Gherguţ era ofițer de securitate într-o mină de mangan Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de graniță cu Niger și Mali, când a fost răpit, la 4 aprilie 2015, de către cinci persoane înarmate care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare.

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat deja la apariția clipului, precizând că au început cercetările pentru a stabili veridicitatea înregistrării și a lua măsuri.

Celula de criză interinstituțională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de difuzarea la data de 31 octombrie 2016 a unui material video cu cetăţeanul român Iulian Gherguţ. În prezent se fac verificări privind autenticitatea înregistrării. Având în vedere specificul acestei operaţii, procedurile de verificare pot să dureze.

Celula de criză interinstituțională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen.

Celula de criză interinstituţională lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauţia”, se arată într-un comunicat emis de minister.

De asemenea, conform MAE, celula de criză interinstituțională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso, convocată la data de 4 aprilie 2015 (din care fac parte MAE, SIE, SRI, MApN, Administraţia Prezidenţială), este constituită conform "Metodologiei de comunicare şi acţiune pentru instituţiile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României" (aprobată de ședința CSAT din 3 iulie 2013).

Împreună cu MAE, care acţionează pe toate canalele diplomatice disponibile şi gestionează activitatea de comunicare, autorităţile române competente în domeniul securităţii naţionale (SIE, SRI, MApN) depun toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competenţelor”, se mai arată în document.

Comentarii Facebook