Duminica 22 Decembrie

Adio piraterie informatică! Torrentele și site-urile de seriale online ar putea fi blocate de furnizorii de internet



O decizie a Curții Europene de Justiție ar putea obliga toți furnizorii de internert sp blocheze accesul la site-urile de torrente, care sunt acuzate de distribuirea clandestină sau facilitarea accesului la conţinut protejat de legea drepturilor de autor.

Confirmând opiniile exprimate anul trecut de avocatul general al Curţii Europene de Justiţie, ordinul dat în rezolvarea unui proces declanşat în Austria permite guvernelor europene să oblige furnizorii locali de internet să blocheze site-urile pirat. Şi cum legile europene nu cer în mod expres guvernelor să aplice interdicţii doar părţilor direct implicate în cazuri de piraterie, cenzura ar putea fi impusă şi atunci când infrastructura de reţea nu este implicată în găzduirea site-urilor respective. Măsurile anunţate riscă să majoreze costurile operaţionale pentru furnizorii de internet din 28 de ţări, nevoiţi să investească în tehnologii costisitoare pentru filtrarea accesului la internet, potrivit go4it.ro.

În respectivul proces sunt implicate studioul de filme german Constantin Film Verleih GmbH şi studioul austriac Wega-Filmproduktionsgesellschaft mbH, care cer furnizorului de internet UPC Telekabel Wien GmbH blocarea accesului la website-ul kinox.to, acuzat că permite utilizatorilor să urmărească în sistem video-streaming şi chiar să descarce în propriul calculator filme piratate.

Reprezentanţii UPC s-au apărat precizând că în calitate de simplu furnizor de acces la internet compania nu ar trebui să fie făcută responsabilă de impunerea legilor de copyright asupra unor site-uri care funcţionează separat de activităţile proprii.

De asemenea, mijloacele tehnice necesare pentru blocarea accesului la diverse website-uri sunt costisitor de implementat şi pot fi ocolite cu uşurinţă de utilizatori suficient de hotărâţi.

Răspunsul Curţii Europene a venit nu a coincis cu declaraţiile formulate de UPC: Legile europene de copyright “nu necesită o relaţie specială între persoana acuzată de încălcarea drepturilor de autor şi intermediarul împotriva căruia ar putea fi emis un ordin de interdicţie”.

Mai mult, nu este necesar ca deţinătorii drepturilor de autor să demonstreze că materialele protejate chiar sunt accesate prin intermediul respectivilor furnizori ISP

Comentarii Facebook