Duminica 22 Decembrie

Adrian Nastase, achitat in dosarul Matusa Tamara


Adrian Nastase a fost achitat in dosarul de luare de mita, cunoscut sub numele de "Matusa Tamara".

Procurorii DNA au pierdut lupta cu Adrian Nastase dupa ce magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au declarat nevinovat pe fostul premier in dosarul in care era acuzat de luare de mita. Tot nevinovati au fost declaratii si fostul sef al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu si fostul deputat PSD Ristea Priboi, anunta realitatea.net.

 

DNA l-a trimis in judecata pe Adrian Nastase, fostul premier, pentru dare de mita, Ioan Melinescu, presedinte al ONPCSB intre anii 2001-2004, pentru sustragere sau distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii, iar Ristea Priboi, consilier al fostului prim-ministru, fost deputat in perioada 2000-2004, pentru complicitate la luare de mita si la dare de mita.

In noiembrie 2000, Ioan Melinescu, membru al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, i-ar fi contactat pe Ristea Priboi si pe Adrian Nastase si le-a spus ca institutia pe care o reprezinta urmeaza sa trimita o informare Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in legatura cu depunerea in numerar a unei sume de 400.000 de dolari intr-un cont bancar al Danielei Nastase, sotia lui Adrian Nastase.

Ioan Melinescu i-a promis lui Nastase ca va bloca lucrarea pana dupa alegerile din decembrie 2000,.

"Ca urmare a acestei intelegeri, dupa numirea sa, la data de 28 decembrie 2000, in functia de prim-ministru al Guvernului Romaniei, Nastase Adrian a determinat, in prima sedinta de guvern, emiterea HG 1399/30 decembrie 2000, pe care a si semnat-o in calitate de prim-ministru. Prin respectiva hotarare a fost numit in functia de presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor Melinescu Ioan, fiind revocat fostul presedinte Cucu Adrian, precum si unul dintre membrii Plenului (care se ocupa de coordonarea verificarilor legate de provenienta si circumstantele depunerii sumei de 400.000 de dolari in contul Danielei Nastase). Melinescu Ioan a sustras lucrarea nr. S3439/1999 (care o viza pe Nastase Daniela), si a inmanat-o, in prezenta denuntatorului, lui Priboi Ristea, consilier al primului ministru Nastase Adrian, cu scopul de a-i fi remisa acestuia din urma", spun procurorii anticoruptie.

"Ca urmare a numirii in aceasta functie, abuzand de prerogativele ce-i erau conferite, precum si de lipsa unor reglementari stricte cu privire la circuitul lucrarilor in cadrul Oficiului, Melinescu Ioan a sustras lucrarea nr. S3439/1999 (care o viza pe Nastase Daniela), si a inmanat-o, in prezenta denuntatorului, lui Priboi Ristea, consilier al primului ministru Nastase Adrian, cu scopul de a-i fi remisa acestuia din urma. Cercetarile efectuate in cauza au relevat ca intrevederile si discutiile purtate intre invinuitii Melinescu Ioan, Priboi Ristea si Nastase Adrian, la care a participat si denuntatorul s-au desfasurat fie in biroul lui Priboi Ristea, fie la cabinetul lui Nastase Adrian. Probatoriul a aratat ca verificarile cu privire la provenienta sumei de 400.000 USD ajunsa in contul Danielei Nastase, efectuate de ONPCSB (sub coordonarea acelui membru al plenului care avea sa fie demis prin HG de Nastase Adrian) au stabilit ca veniturile nu justificau suma depusa. Circumstantele depunerii sumei de 400.000 USD de catre o alta persoana, in contul Danielei Nastase si justificarea provenientei acestor bani si a scopului platii au ridicat semne de intrebare cu privire la legalitatea tranzactiei. Conform unui contract de vanzare-cumparare anexat de catre depunator reiesea ca suma de 400.000 USD, depusa in numerar, provenea din vanzarea unor bijuterii, tablouri, papirusuri si a altor bunuri de valoare de catre matusa Danielei Nastase, pe nume Cernasov Tamara care avea imputernicire in contul personal al Danielei Nastase deschis la Bank Austria Creditanstalt. Conform acestui document, s-ar presupune ca 11 tablouri semnate de pictori ca Tonitza, Baba, Rousseau, Iser, Popescu, Bancila, Baraschi, Vermont, 3 manuscrise englezesti pe pergament din perioada 1784-1827, vase Doum Nancy si Lalique, obiecte valoroase de mobilier si 30 piese bijuterii aur totalizand cca. 600 grame s-au aflat in apartamentul de bloc al Tamarei Cernasov, in varsta de 91 de ani, care locuia singura. Dovezi certe ca aceste bunuri s-au aflat in posesia si proprietatea vanzatoarei nu exista insa, intrucat aceasta nu a prezentat notarului public niciun document care sa ateste dobandirea bunurilor respective, ci numai o declaratie de buna credinta", nota DNA in actul de acuzare

Comentarii Facebook