Vineri 22 Noiembrie

Ai nevoie de antibiotice? O nouă analiză stabilește asta în 3 minute



Antibioticele nu funcționează decât împotriva bacteriilor, nu și a virusutilor, lucru esențial pe care medicul trebuie să îl cunoască în momentul în care prescrie tratamentul unui pacient, însă nu este foarte ușor de aflat.

O nouă analiză simplă va reuși să afle acest lucru în trei minute dacă pacientul suferă de o infecție virală sau una provocată de bacterii, pentru a putea indica ce fel de tratament trebuie prescris.

Testul care diferenţiază infecţia bacteriană de cea virală ar aduce mari avantaje atât fiecărui pacient în parte, cât şi sănătăţii publice: pacienţii nu vor mai avea de suportat în mod inutil efectele secundare - uneori foarte neplăcute - ale antibioticelor, iar cantitatea de antibiotice prescrise va scădea, în felul acesta putând fi ameliorată una dintre marile probleme ale lumii moderne - dezvoltarea rezistenţei bacteriilor la antibiotice, scrie descoperă.ro.

În prezent există teste care pot determina tipul de infecție, dar ele necesită analize de laborator care durează 2-3 zile.

Medicii, însă, presaţi de pacienţi să le prescrie pe loc medicamente pentru a le amelioreze simptomele, prescriu adesea antibiotice ca măsură de precauţie, pentru cazul că ar fi vorba despre o infecţie bacteriană.

Această nou analiză va da medicilor indicii în privinţa naturii infecţiei, evitându-se astfel administrarea de antibiotice în mod inutil.

În cadrul analizei este măsurată concentraţia sanguină a unei substanţe numite proteina C-reactivă (CRP). Nivelul sanguin al acestei proteine creşte atunci când organismul luptă împotriva unei infecţii bacteriene, dar nu şi în cazul în care sistemul imunitar luptă cu un virus, care declanşează un răspuns imun diferit. Astfel, dacă medicul constată, în urma analizei, că nivelul CRP este scăzut, va şti că nu e vorba despre o infecţie bacteriană, deci n-ar fi necesar tratamentul cu antibiotice.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook