Alimente care te pot "otravi"


Unele alimente sunt nocive pentru sanatate si in aceasta categorie se inscriu: carnea tocata, o sursa mai probabila de bacterii periculoase decat cea macra, si laptele nepasteurizat, care prezinta un risc pentru copii si gravide.

1. Carnea tocata

"Toate tipurile de carne pot fi purtatoare de salmonella. Carnea poate fi contaminata la sacrificare si transare, daca muschiul intra in contact cu continutul intestinelor", a spus Corina Zugravu, medic primar specialist in igiena alimentatiei si nutritiei.

Bacteriile sunt distruse la o preparare termica eficienta, adica pana carnea isi pierde culoarea roz din interior. De asemenea, trebuie sa evitati sa consumati mancaruri in sange si trebuie sa curatati recipientul in care a stat carnea cruda inainte de a-l folosi la alte mancaruri.

2. Pestele oceanic

Scombrotoxina se gaseste in tos si macrou. Este o bacterie care provoaca reactii la nivel digestiv asemanatoare cu alergiile si se regaseste in sortimentele de peste oceanic.

3. Fructele si legumele

Acestea pot fi o sursa generoasa de bacterii care provoaca boli digestive, de la vibrionul holeric (bacteria care provoaca holera), pana la salmonella. Epidemia de liserioza (de la bacteria numita listeria) din 2011 a avut ca sursa pepenii crescuti la o ferma din Colorado. Fructele trebuie bine spalate.

4. Laptele nepasteurizat

Laptele crud si produsele lactate care contin lapte nepasteurizat pot contine bacterii. "Laptele nepasteurizat e periculos in special pentru copii, femei insarcinate sau persoane bolnave", a mai spus Corina Zugravu, citata de evz.ro.

5. Rata si gasca

Pasarile au un risc sporit de contaminare cu salmonella, mai ales cele care intra stau in apa, rate sau gaste.

Comentarii Facebook