Duminica 3 Noiembrie

Apelul disperat al medicilor români, către Cioloș: ”În alte țări, domnule prim-ministru, medicii sunt medici”


Grupul reunit al medicilor i-au transmis premierului României o scrisoare deschisă prin care se plâng de modul în care denigrarea in zona Ministerului Sănătății va distruge relația dintre medic și pacient.

"Relația dintre medic și pacient este esențială, iar ea va fi total compromisă dacă tonul de denigrare va continua să vină din zona Ministerului Sănătății. Încrederea populației față de medici este temelia unui sistem medical funcțional", se arată în scrisoarea deschisă adresată premierului Dacian Cioloș.

"Noi, Grupul reunit al medicilor care formează platforma academică de medicină a României considerăm oportun să vă înaintăm solemn acest apel, într-o conjunctură nefavorabilă pentru Şcoala de Medicină Românească în tot ansamblul şi complexitatea ei.

Vă adresăm această scrisoare deschisă, depășiți de contextul mediatic actual, puși la colț zilnic și arătați cu degetul. Iată-ne în postura de a fi criticați chiar din ograda dumneavoastră, a Ministerului Sănătății, populat cu consilieri tineri, dornici să se afirme profesional, dar să și facă greșeli majore, probabil din lipsă de experiență. Permiteţi-ne să vă subliniem doar câteva dintre etichetele zilnice, de care abundă întreg spațiul public: „doctorii sunt șpăgari”, „ actul medical este raportat la plicul cu bani”, „nivelul de pregătire a cadrelor medicale este la pământ” etc.

În mod respectuos vă atragem atenția că respectul și încrederea nu costă bani. Relația dintre medic și pacient este esențială, iar ea va fi total compromisă dacă tonul de denigrare va continua să vină din zona Ministerului Sănătății. Încrederea populației față de medici este temelia unui sistem medical funcțional. Cu tristețe, vedem cum se năruie această încredere, în urma unor campanii de presă bine făcute, ce par totodată concepute, dirijate şi controlate din anumite zone de interes străin de interesul naţional. Noi nu am învăţat tehnici ale manipulării şi nici mecanisme jurnalistice raportate cel puţin la replici zilnice, mai ales în contextul în care timpul fizic nu ne permite. Mai mult, suntem convinşi de faptul că știți şi în ce condiții suntem nevoiţi să ne exercităm profesia de medic.

În alte țări, domnule prim-ministru, medicii sunt medici. Nu rezolvă urgențe în timpul liber și nu acoperă din bugetul propriu unele materiale, nu aleargă pe benzina lor și nu vin bolnavi la serviciu. Nu stau niciodată 48 de ore în spital. Profesorii sau corpul academic sunt tratați cu respect, pentru că valoarea unei școli de medicină este dată de calitatea doctorilor. Din fericire, încă, doctorii din România fac performanță pretutindeni în lume. Ne întoarcem la spațiul public unde vedem mereu cazuri care nu ţin de culpa medicală, dar sunt tratate ca atare. Nimeni din minister, dar absolut nimeni nu explică un lucru simplu, că medicina are limite și că anumite maladii nu sunt compatibile cu viața.

Pentru a vă convinge de seriozitatea demersului nostru, argumentăm cu punctul de vedere comun al cadrelor universitare cu responsabilități de conducere, decani, prorectori și prodecani ai Facultăților de Medicină din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Târgu Mureș, Craiova, Sibiu, Oradea, Brașov, Constanța, Arad, exprimat cu prilejul Conferinței Naționale a Asociației Decanilor Facultăților de Medicină din România, care a avut loc recent, la sfarșitul lunii octombrie:

1. Performanţa în sistemul naţional de sănătate prin activitatea medicală, didactică şi de cercetare contribuie decisiv la aplicarea tuturor activităţilor legate de formarea şi exercitarea profesională în domeniul Sănătate în România.

2. Principalul avantaj al învăţământului medical din România este relaţia nemijlocită a bolnavului cu medicul, a studenţilor şi a rezidenţilor cu pacientul, sub coordonarea unor specialişti cu dublă competenţă: didactică şi medicală.

3. Facultăţile de Medicină susţin efectiv o mare parte a activităţilor medicale, prin dotări, proiecte de cercetare şi diverse tipuri de investiţii. În acest context, disocierea administrativă a activităţii medicale şi didactice duce la separarea formării şi exercitării profesionale, periclitând dreptul la recunoaştere automată a statutului profesiei noastre, reglementat nu numai naţional ci şi sectorial, ceea ce afectează colaborările internaţionale ale Şcolii Medicale Româneşti.

Vă atragem atenția, domnule Premier, că ultimele măsuri adoptate periclitează procesul firesc de formare și perfecționare medicală, iar repercursiunile directe asupra calității actului medical vor fi imediate și dezastruoase pentru toți cei implicați, pacienți si medici deopotrivă", mai spun semnatarii scrisorii deschise, publicate pe site-ul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila".

Comentarii Facebook