Duminica 22 Decembrie

Atac cibernetic asupra României. Vezi care este ipoteza SRI


Reprezentanții SRI confirmă faptul că multe organizații guvernamentale din Europa, inclusiv din România au fost victimele unu atac cibernetic, prin intermediul unei aplicații malware, menită să extragă informații geopolitice clasificate.

"Acest atac este unul cu totul nou faţă de Red October, este realizat însă de o entitate care prezintă caracteristicile unui actor statal. Din estimările SRI, acest atac are un impact mai mare, din cauza nivelului tehnologic superior, care îi perimite să se disimuleze mai bine şi să preia sub control reţeaua compromisă, în scop exfiltrării (opusul infiltrării, n.r.) de informaţii. Potrivit şi estimărilor SRI, atacul are cu certitudine relevanţă în planul securităţii naţionale a României prin profilul entităţilor compromise, motiv pentru care, în prezent, Serviciul, prin echipele specializate de reacţie la atacuri cibernetice, întreprinde măsuri specifice pentru identificarea tuturor entităţilor afectate, evitarea consecinţelor şi stoparea atacului", a declarat purtărorul de cuvât al SRI, Sorin Sava, conform Mediafax.

Sava a precizat că SRI lucrează, în acest scop, cu STS şi CERC-RO (Centrul naţional de răspuns la incidente de securitate cibernetică, n.r.).

"Serviciul reiterează faptul că ameninţarea cibernetică reprezintă una dintre cele mai mari şi mai dinamice ameninţări la adresa securităţii naţionale a României, astfel încât creşterea nivelului securităţii cibernetice este o prioritate a statului român. Serviciul, în calitate de autoritate naţională în domeniul cyber-intelligence, acordă o atenţie prioritară acestui domeniu, în strânsă cooperare cu celelalte instituţii ale statului român, cu partenrii externi, precum şi în parteneriat cu domeniul privat", a mai spus purtătorul de cuvânt.

Sorin Sava a mai menționat că SRI investighează recentul atac cibernetic semnalat de firma Kaspersky, ”Red October”, încă din anul 2011.

"Recentul atac cibernetic «Octombrie Roşu» mediatizat de către firma Kaspersky a făcut obiectul investigaţiilor SRI începând cu anul 2011. SRI a identificat activităţile acestor entităţi cibernetice ostile ce urmăreau obţinerea accesului la reţele informatice de interes naţional şi culegerea de informaţii confidenţiale. Atenţie, nu este vorba de informaţii clasificate, ci de informaţii confidenţiale", a spus purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.

Comentarii Facebook