Vineri 22 Noiembrie

Atentie! MAI-IUNIE, sezonul instens de activitate a capuselor. Cum sa te feresti

 

Numarul persoanelor infectate in urma muscaturii de capuse este mai mic fata de anul trecut, fiind vorba de 34 de cazuri la nivel national, fata de anul trecut cand au fost confirmate 62 de cazuri din 130 suspiciuni, potrivit Ministerului Sanatatii. 

Ministerul Sanatatii a prezentat Premierului Romaniei un raport privind afectiunile provocate de muscatura de capuse.

Potrivit acestui raport, incepand din anul 2010, atat borrelioza Lyme, cat si encefalita de capuse sunt afectiuni monitorizate, aflate in supraveghere epidemiologica. In prezent, infectia cu borrelioza este diagnosticata si tratata in toate judetele tarii printr-o arondare teritoriala organizata in cadrul acestei supravegheri.

In acest an, pana in data de 13 mai 2012, numarul cazurilor de borrelioza confirmate este in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata raportul. Astfel, in 2012, au fost confirmate 34 cazuri de borrelioza din 208 cazuri suspecte, iar in 2011 au fost confirmate 62 de cazuri din 130 suspiciuni.

Cu toate acestea, bolile infectioase transmise prin vector activ (capuse, tantari) inregistreaza o anumita crestere in intreaga Europa, inmultirea capuselor fiind favorizata de schimbarile climatice (fluctuatii de temperaturi, precipitatii abundente).

Sezonul de activitate intensa a capuselor, in conditiile climatice din Romania, este in lunile mai-iunie, din acest motiv, Ministerul Sanatatii face urmatoarele recomandari populatiei:

1. Distrugerea, in perimetrele locuite, la nivelul spatiilor verzi, a populatiei de capuse, in cazul in care se observa si se constata prezenta acesteia

2. Protectia individuala (haine cu maneca lunga, pantaloni etc) in cazul deplasarii in zone cu risc

3. Prezentarea la medic, in cazul in care se constata prezenta unei capuse fixata pe piele (atat in scopul exatragerii corecte, cat si in vederea educatiei pentru observarea eventuala a aparitiei unor simptome)

4. Prezentarea la medicul infectionist in cazul in care in jurul muscaturii de capuse apare roseata si "eruptie" caracteristica borreliozei.


Comentarii Facebook