BAC DIFERENŢIAT din 2013: Elevii care nu vor să urmeze o facultate vor avea subiecte mai ușoare
Ministerul Educației ar urma să schimbe modul în care se va da Bacul în 2013. Examenele vor fi diferențiate, iar cei care nu vor să dea la facultate vor beneficia de subiecte mai ușoare.
Va fi un bacalaureat profesional și unul național. ”Diploma de bacalaureat profesional pentru cei care se orientează pe piaţa muncii. Angajatorul îi reproşează că nu a fost în stare să ia nici măcar o diplomă de BAC, adică o finalitate liceului. Diploma le atestă competenţele. Bacalauratul profesional va consta în următorul examen: un proiect şi o probă practică şi o lucrare scrisă la educaţia antreprenorială. Pentru că disciplina aceasta o parcurg toţi”, a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
Cei care vor deține o diplomă de bacalaureat profesional nu vor putea urma studiilor universitare. ”Nu se schimbă conţinutul programei, doar adăugăm o formă în spijinul celor care se orientează pe piaţa muncii. Acest tip de BAC nu anulează dreptul de a da examenul de bacalaureat naţional. Probele de Competenţe sunt comune, adică se vor susţine atât la BAC-ul naţional, cât şi la cel profesional. Va intra în vigoare de anul acesta, dacă legea este votată”, a precizat Andronescu.
Mihaela Gună, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Părinţilor, crede că ideea este bună. ”Bacalaureatul trebuie să fie diferenţiat, o variantă care să marcheze finalul unui ciclu de învăţământ. (...) Cei care intră în clasa a XII vor putea susţine acest tip de BAC, care îi permite copilului să se angajeze”, a spus Gună.
0 Comentarii