Duminica 22 Decembrie

Bilanțul DNA pe 2016: 30% dintre inculpați au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu



Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a prezentat, joi, bilanțul de activitate al instituției pe anul 2016.

Astfel, anul trecut, DNA a trimis în judecată peste 1.270 de inculpați pentru fapte de corupție la nivel înalt și medi, iar printre aceștia se numără 3 miniștri, 6 senatori, 11 deputați, 47 primari, 16 magistrați și 21 directori de companii naționale. Dintre ei, peste 30% au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu.
Laura Codruţa Kovesi a spus că este importantă conştientizarea corupţiei şi că 2016 a fost un an dificil, prin actele legislative şi atacurile fără precedent la procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

"Ne-am dorit și ne dorim să combatem corupția. Dar nu este destul. Eforturile sistemului de justiție trebuie susținute de stabilitatea cadrului legislativ și instituțional pentru a avea eficiență în combaterea corupției. În România multă lume declară că susține lupta anticorupție. Dar am văzut cu toții cât de mult contează stabilitatea legislației. Cât de repede pot fi anulate eforturile și munca întregului sistem de Justiție, nu doar cele ale procurorilor DNA", a spus procurorul-şef al DNA, potrivit realitatea.net.

Conform lui Kovesi, 2016 a fost un an dificil, caracterizat prin provocări legislative, atacuri fără precedent la adresa activității și a procurorilor DNA.

"Cu toate acestea, datele statistice arată o creștere a eficienței activității DNA. Au fost trimiși în judecată peste 1.270 de inculpați pentru fapte de corupție la nivel înalt și mediu. Printre aceștia: 3 miniștri, 6 senatori, 11 deputați, 47 primari, 16 magistrați și 21 directori de companii naționale. Rezultatele noastre demonstrează că, în lipsa unor măsuri clare de prevenire, corupția în instituțiile publice s-a manifestat prin aceleași acțiuni repetitive. O treime din persoanele trimise în judecată au ocupat funcții de conducere, control, demnități publice ori alte funcții importante", a mai spus Kovesi.

Totodată, ea a mai spus că suntem obligaţi să avem o reacţie când modificările legislative vizează Codul Penal sau Codul de procedură penală.


"În aceste zile am simţit că facem parte dintr-un sistem judiciar responsabil şi matur atunci când CSM, procurorul general, instanţele şi parchetele au reacţionat unitar", a precizat procurorul-şef DNA.

Kovesi a afirmat că recuperarea produselor infracţiunii a reprezentat o componentă importantă.

"Au fost luate măsuri asiguratorii de peste 760 milioane de euro. Niciun infractor nu trebuie să se simtă în siguranţă, indiferent unde îşi ascunde banii. Am sechestrat doua proprietăţi în Franta de peste 3,5 milioane de euro. Au fost blocate conturi în Cipru, Elveţia şi Germania", a explicat şefa DNA, adăugând că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au participat în aproape 15.000 de şedinţe de judecată.

"Cele mai multe motive de achitare au fost cauzate de aplicarea legii penale mai favorabile, a unor decizii ale Curţii Constituţionale. Procentul de achitare este sub media europeană şi arată că justiţia este funcţională în. Romania", a mai afirmat Laura Codruţa Kovesi.

 

Pentru viitor, procurorul-șef spune că priorităţile DNA au în vedere dosarele de corupţie la nivel înalt, precum şi frauda în achiziţii public.

Comentarii Facebook