Vineri 22 Noiembrie

Care este dieta care reduce riscul bolilor cardiace? Vezi ce răspuns dau experții


În urma unui studiu îndelungat, oamenii de știință au vrut să determine legatura dintre un regim alimentar și riscul apariției unor afecțiuni vardiovasculare.

Studiul a fost efectuat în Spania de-a lungul a 5 ani, implicând 7.500 de persoane. Cei ce au respectat o dietă mediteraneană, cu mult ulei de măsline sau nuci, prezentau un risc cu 30% mai mic de a suferi de probleme cardiovasculare majore în comparaţie cu persoanele care fuseseră instruite să respecte o dietă săracă în grăsimi, dar care de fapt nu au redus foarte mult cantitatea de grăsimi din dietă. Alimentaţia mediteraneană include multe fructe, peşte, pui, fasole, sos de tomate, salate şi vin, produsele de patiserie fiind reduse la minimum.

Dietele mediteraneene sunt considerate de mult timp drept sănătoase pentru inimă, însă aceste recomandări se bazează pe studii observaţionale, care nu pot demonstra definitiv acest lucru. Noua cercetare este mult mai convingătoare, deoarece oamenii studiaţi au respectat această dietă pentru timp îndelungat, fiind monitorizaţi îndeaproape. Doctorii au efectuat inclusiv teste de laborator pentru a verifica că dieta persoanelor includea ulei de măsline şi nuci, aşa cum recomandau specialiştii.

Multe dintre persoanele studiate luau medicamente pentru nivelul ridicat de colesterol şi pentru hipertensiune, iar cercetătorii nu au modificat aceste tratamente, a explicat unul dintre cercetători, doctorul Ramon Estruch de la Spitalul Clinic din Barcelona.

Totuşi, cercetătorii afirmă că dieta este primul pas pentru prevenirea problemelor de inimă. „Credem că dieta este mai bună decât un medicament”, pentru că nu are efecte secundare, spune Estruch. „Dieta funcţionează”, subliniază cercetătorul.

Rezultatele au fost publicate în New England Journal of Medicine.

Participanţii nu au avut de respectat meniuri rigide şi nici nu au fost nevoiţi să numere caloriile, căci scopul studiului nu era scăderea în greutate. De aceea dietele au fost foarte uşor de respectat, doar 7% dintre participanţi renunţând în primii doi ani. În grupul de control, cu diete reduse în grăsimi, numărul persoanelor care au renunţat la dietă a fost de două ori mai mare.

Cercetătorii au furnizat nucile şi uleiul de măsline, astfel că pe participanţi nu i-a costat nimic să folosească aceste ingrediente costisitoare. Tipul de ulei ar putea să fie important -- în cadrul acestui studiu a fost folosit uleiul de măsline extra-virgin, care este foarte puţin procesat şi mai bogat decât uleiul de măsline obişnuit în substanţele benefice identificate în alte studii.

Studiul a fost efectuat asupra persoanelor cu vârste cuprinse între 55 şi 80 de ani, jumătate dintre acestea fiind femei. Niciunul dintre participanţi nu suferea de probleme cardiace la începutul studiului, dar prezentau un risc sporit din cauza altor probleme de sănătate: jumătate dintre participanţi sufereau de diabet, iar majoritatea erau supraponderali şi aveau un nivel ridicat al colesterolului şi al tensiunii arteriale.

Participanţii au fost distribuiţi într-unul din trei grupuri: două grupuri au respectat o dietă mediteraneană suplimentată fie cu ulei de măsline extra-virgin (4 linguri pe zi), fie cu nuci, alune şi migdale (un pumn pe zi). Persoanelor din cel de-al treilea grup li s-a cerut să consume o dietă fără grăsimi, dar bogată în pâine, cartofi, paste, orez, fructe, legume şi peşte şi fără produse de patiserie, nuci, uleiuri şi carne roşie.


Citește mai multe pe Descoperă.ro




Comentarii Facebook