Duminica 22 Decembrie

Care este secretul unei căsătorii de durată? Vezi ce spun cercetătorii


Stereotipul soției cicălitoare și cel al soțului retras din punct de vedere emoțional sunt două dintre cele mai folosite clișee din filme și seriale.

Psihologii denumesc această situaţie „comunicare de tip cerere-retragere” (demand-withdraw communication), aceasta având loc atunci când un partener dintr-o relaţie încearcă să vorbească, să critice, să învinovăţească sau să pună presiune pe partener. În acelaşi timp, celălalt partener reacţionează încercând să evite conversaţia sau devenind tăcut şi distant.

Aceste două manifestări, cicălirea şi blocajul emoţional, sunt considerate de psihologi a fi printre cele mai nocive comportamente ale cuplurilor căsătorite. Cu toate aceste, un nou studiu publicat în cursul acestei săptămâni în Journal of Marriage and Family sugerează că tendinţa de a evita conflictul prin schimbarea subiectului conversaţiei către o temă mai plăcută creşte pe măsură ce cuplurile îmbătrânesc, fiind posibil ca aceasta să fie o strategie adaptivă care permite căsătoriilor să reziste timp de decenii.

Cercetătorii au studiat 127 de cupluri de vârstă mijlocie sau mai înaintată, intervievând partenerii de trei ori de-a lungul unei perioade de 13 ani. Cuplurile au fost totodată monitorizate cu o cameră ascunsă în timp ce discutau un subiect controversat. Ulterior, psihologii au analizat comportamentul acestor pentru a vedea dacă se apar situaţii de „comunicare de tip cerere-retragere”.

Atunci când erau comparate cuplurile de vârstă de 40-50 de ani cu cuplurile cu vârste mai mari de 60 de ani, anumite tipare deveneau evidente, anunţă cercetătoarea Sarah Holley, profesor de psihologie la San Francisco State University şi totodată coordonatoarea acestui studiu.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook