Care sunt șansele să fi lovit de un meteorit? Vezi cât de des se întamplă aceste fenomene
Dezastrul recent cauzat de asteroidul care a explodat deasupra Rusiei a adus în atenția publicului larg riscurile reprezentate de meteoriți.
Deşi meteoriţii reprezintă un pericol imposibil de eliminat în totalitate, riscul de a fi lovit de o rocă spaţială este relativ redus. Specialiştii estimează că şansele de a fi omorât de un meteorit sunt de aproximativ 1 la 250.000. Statistic vorbind, e mai probabil ca o persoană să fie omorâtă de un cutremur, o tornadă, inundaţie sau de prăbuşirea unui avion decât de un meteorit (totuşi, e mai probabil să fiţi loviţi de un meteorit decât să fiţi ucişi de fulger). Majoritatea meteoriţilor ard în atmosferă cu mult înainte să ajungă la sol, iar cei care ajung la sol cad, de regulă, în oceane sau în zone nelocuite.
De-a lungul celor 4 miliarde de ani ce formează istoria planetei noastre, Terra a fost lovită de milioane de asteroizi, mulţi având un diametru mai mare de 1 kilometru şi având potenţialul de a provoca distrugeri colosale. Majoritatea acestor asteroizi au lovit Pământul în „copilăria” planetei, atunci când sistemul nostru solar era tânăr iar asteroizii erau mult mai numeroşi. Pentru că mantaua Pământului consumă în mod constant crusta veche, doar aproximativ 160 de cratere de impact mai există astăzi pe suprafaţa planetei. În prezent, specialiştii estimează că ciocnirile mari dimensiuni au loc la câteva milioane de ani, scrie Descoperă.ro.
Vezi AICI perioadele în care se prăbușesc asteroizii în funcție de dimensiune.
1 Comentariu
Bai ANALfabetilor, se scrie "sa fii" cu doi "i", cretini mancatori de rahat ce sunteti