Vineri 22 Noiembrie

Care sunt termenele de valabilitate reale ale alimentelor pe care le consumi




Americanii aruncă, anual, mâncare de peste 165 miliarde de dolar, chiar dacă multe dintre termenele de valabilitate sunt ”inventate”, susține National Resource Defense Council. Aceștia susțin că termenele nu indică momentul în care alimentele nu mai pot fi consumate, ci pur şi simplu limita la care îşi pierd "calitatea optimă".

Site-ul StillTasty, citat de descoperă.ro, a realizat un studiu pentru a le explica tuturor consumatorilor când anume ar trebui să arunce alimentele din frigider.

Iată cât timp sunt comestibile alimentele pe care leconsumăm aproape zilnic:

Carnea de pui

Potrivit USDA, carnea de pui poate fi depozitată în frigider timp de 1-2 zile de la cumpărare. Dacă puiul este gătit şi ambalajul sigilat, alimentul rezistă 3-4 zile în frigider. Odată deschis, puiul va mai fi "bun" timp de 3-4 zile. Still Tasty precizează că puiul poate fi ţinut în congelator timp de 9 luni.

Carnea de vită, porc, miel

Acest produs va fi bun de consumat timp de 3-5 zile lejer. În congelator, carnea poate fi ţinută 6-12 luni şi îşi va păstra calitatea maximă.

Ouăle

Ouăle pot fi depozitate timp de 3-5 zile după cumpărare. Îngheţate, acestea pot fi consumate chiar şi după un an.

Bacon

Cât timp putem ţine şunca în frigider, înainte să o aruncăm la gunoi? Dacă ambalajul nu mai este sigilat, bacon-ul poate fi ţinut în frigider timp de 2 săptămâni. După deschiderea ambalajului, bacon-ul poate fi consumat după maximum 7 zile.

Mezeluri

Dacă ambalajul are o dată de comericalizare în loc de dată de consum, în acest caz, mezelurile pot fi ținute timp de 2 săptămâni. După ce a fost deschis ambalajul trebuie consumate în 3-5 zile. De asemenea, mezelurile se pot ține la congelator timp de o lună sau două.

Nucile

Pot fi ţinute maximum 12 luni în cămară, scrie StillTasty.

Un borcan deschis de unt de arahide

Dintr-un borcan desfăcut de unt de arahide, consumatorul se poate delecta 3-4 luni, dacă este ţinut în debaraua casei. Refrigerat, untul de arahide poate fi consumat mai mult timp.

Tăiţeii lasagna

Deschisă sau nu, o cutie de tăiţei lasagna poate fi consumată în siguranţă chiar şi după trei ani.

Ciocolata

Ciocolata ambalată poate fi păstrată mai mult timp decât am fi crezut. StillTasty ne sfătuieşte să depozităm ciocolata la temperatura camerei timp de 6-9 luni (chiar dacă ambalajul este desfăcut).

Laptele

Dacă laptele este ţinut în frigider, poate fi consumat şi la o săptămână după termenul de expirare. Putem extinde valabilitatea laptelui prin congelare. Bineînţeles că dacă laptele miroase sau arată necorespunzător, poate fi aruncat la gunoi.

Lăptucile

Vor rezista chiar şi o săptămână în frigider. Pe de altă parte, acestea nu au gust bun dacă sunt îngheţate. Pentru o prospeţime desăvârşită, site-ul îi sfătuieşte pe consumatori să spele lăptucile doar înainte de a le mânca.

Iaurtul

Iaurtul ambalat, refrigerat, poate fi ţinut până la 7-10 zile în frigider. Îngheţat, acesta se păstrează 1-2 luni. Odată deschis, iaurtul va avea un gust optim timp de 5-7 zile.

Somonul

Somonul ambalat poate fi ţinut în frigider până la două zile de la data cumpărării. Congelat, acesta rezistă 2-3 luni.

Ketchup-ul

În cămară, ketchup-ul rezistă chiar şi un an. Desfăcut, acesta este bun de consum o lună (debara) şi şase luni (frigider).

Vinurile

Un vin roşu desfăcut îşi va menţine prospeţimea timp de 3-5 zile în frigider. În congelator, poate fi consumat chiar şi după 6 luni. Acelaşi interval este valabil şi în cazul vinului alb.

Sticlele sigilate de vin roşu sau alb vor fi bune de consum chiar şi după 3 ani.

Mierea

Mierea poate fi ţinută în cămară oricât de mult doriţi, scrie StillTasty.

Comentarii Facebook