Casă de 75 mp la numai 1000 de euro este proiectată de un român - FOTO
Arhitectul Bogdan Muresan, din Brasov, a pus bazele unei case care costă numai 1000 de euro și are la bază baloții de paie.
Fundatia se construieste din pietre de rau peste care se toarna o placa de beton. In acea placa se introduc suportii pentru balotii de paie, iar peste toata structura se monteaza acoperisul, care este facut din lemn.
Balotii, care reprezinta peretii casei au o latime de jumatate de metru. La final totul se tencuieste si se vopseste cu var. O casa din baloti de paie care costa 1.000 de euro are o suprafata de 75 de metri patrati, scrie Kanal D.
Constructia unei astfel de case in regim propriu dureaza intre doua si cinci saptamani. Contrar a ceea ce ar putea crede multa lume, casele din baloti de paie au o multime de avantaje:
- rezista foarte bine la cutremure, deoarece sunt foarte elastice;
- sunt foarte eficiente energetic. Vara sunt racoroase iar iarna sunt calduroase;
- aceste case nu ard si rezista bine si la umezeala, o inflitratie de 19% apa in interiorul "zidurilor" nu pune probleme.
Aceasta metoda de constructie a caselor nu este noua si a fost adoptata la scara larga de americani, norvegieni si germani.
Construcţia unei astfel de locuinţe este simplă, dar trebuie respectate nişte reguli de bază. ”Iniţial, se face o fundaţie de pietre de 50 – 70 de centimetri. Fundaţia unei asemenea case poate fi zidită din pietre de râu, lipite între ele cu mortar. Urmează apoi o placă de beton armat. După ce se construieşte temelia şi baza casei în aceasta se fixează ţepuşe de lemn, care vor împiedica paiele să alunece, apoi se pun baloţii şi ulterior zidurile din baloţi sunt prinse între paleţi de lemn şi legate cel puţin cu sârmă. Însă, asamblarea casei se mai poate face cu ajutorul unor legături sau dispozitive metalice, cu şuruburi. Astfel, aceşti pereţi de cinzeci de centimetri lăţime pot suporta fără nici o problemă o casă normală de până la patru metri înălţime la o suprafaţă de 100 de metri pătraţi. Această structură, foarte simplă, poate avea şi o mansardă. Totul trebuie apoi tencuit cu lut şi paie tocate, iar apoi vopsit cu var. Acoperişul se face în general din lemn”, explică Bogdan Mureşan, conform Adevărul.ro.
O casă din baloţi de paie de 75 de metri pătraţi costă doar 1.000 de euro. Asta dacă beneficiarul are materialele la îndemână. Este nevoie de piatră, puţin lemn, lut şi bineînţeles baloţi de paie. Se poate construi în regie proprie cu ajutorul a câţiva prieteni în două-cinci săptămâni. Are un confort termic sporit deoarece zidul din baloţi are 50 de centrimetri grosime. Practic vara este răcoare, iar iarna este cald. Se poate face şi un acoperiş înverzit şi atunci costurile de încălzire se reduc cu 30%. Dacă omul nu are materialele disponibile acestea nu costă mai mult de 1.000-1.500 de euro. Deci casa îl va costa maximum 2.500 de euro. Din baloţi de paie se pot face şi adevărate vile cu etaj. O astfel de locuinţă ajunge să costă 20.000 de euro, cam 20% din preţul uneia din beton şi cărămidă.
Arhitectul speră ca acest proiect să prindă în România. ”Sunt zece ani de când încerc să construiesc o casă independentă energetic. Sper să acest proiect va prinde. Dacă omul care o construieşte are un curs de apă pe teren se poate face o microhidrocentrală şi atunci costurile cu energia sunt zero. Se mai pot folosi încălzitoare solare. Eficienţa energetică a acestor locuinţe este dovedită. Norvegia are o climă mult mai aspră ca a noastră şi de aceea mulţi oameni de acolo au optat pentru această soluţie”, mai spune arhitectul.
1 Comentariu
il rog sa imi arate normativul romanesc care ma lasa sa fac asa ceva....
cu 1000 de euro nu iti cumperi nici macar tiglele pe acoperis....dapoi beton, lemn usi si altele...