Duminica 22 Decembrie

Cât de periculos este fumatul la ”mâna a treia”


Este vorba despre reziduurile produse de fumul de țigară care adera la diverse suprafețe și persistă mult timp după ce fumul s-a risipit, reziduuri cu potențial cancerigen, care sunt foarte greu de îndepărtat.

Aşa-zisul “fumat la a treia mână” (third-hand smoke, în engleză) se referă la contactul oamenilor cu reziduurile toxice din fumul ţigărilor; aceste reziduuri se depun pe mobile, pereţi etc., în încăperile în care se fumează; pot persista timp de luni de zile, iar oamenii sunt expuşi la ele prin inhalare, ingestie sau contact prin intermediul pielii. Reziduurile se acumulează în cantităţi mari în special pe materiale textile, de pildă covoare sau haine.

Cei mai expuşi riscului sunt copiii mici, deoarece aceştia se târăsc pe covor şi îşi bagă adesea mâinile în gură, introducând astfel compuşii mutageni în organism pe calea cea mai directă.

Un studiu recent, realizat de Laurence Berkeley National Laboratory, din cadrul University of California, arată cât de periculoase sunt aceste reziduuri: ele au activitate mutagenă (modifica materialul genetic din celule) şi pot favoriza apariţia cancerului. Este primul studiu care arată că substanţele din aceste reziduuri au activitate mutagenă.

Pentru a colecta reziduurile, cercetătorii au expus fâşii de hârtie într-o cameră unde s-au fumat 5 ţigări, timp de 20 de minute; acestea au fost denumite mostrele “acute” si ele corespund unei expuneri ocazionale la reziduuri de fum de tutun.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook