Ce este dieta preistorică și cum funcționează
Regimul alimentar de zi cu zi s-a transformat substantial in ultimele decenii, fara ca organismul nostru sa ceara aceasta schimbare. De altfel, corpul uman nu este adaptat dietei moderne, ci ar trebui hranit ca in trecut, prin dieta preistorica.
A manca doar ce ne ofera pamantul, plante si animale fara niciun fel de procesare industriala sau genetica, sta la baza dietei preistorice specifice omului in urma cu 10.000 de ani.
Sa dam timpul inapoi este imposibil si, in numeroase cazuri, complet indezirabil, dar un lucru este cert: ar trebui sa ascultam nevoile organismului, nu doar poftele dezvoltate in ultimii ani in care am avut acces la tot felul de produse alimentare procesate. De altfel, organismul nostru nu traieste, practic, in secolul XXI, multi nutritionisti sustinand ca regimul de zi cu zi este nepotrivit bune functionari corpului si ca ar trebui sa ne reintoarce in trecut, cel putin in ceea ce priveste alimentatia.
Dar ce face, de fapt, dieta preistorica, cea a omului cavernelor? In primul rand, toate studiile medicale au demonstrat ca “dieta paleolitica” ajuta la scaderea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare, la stabilizarea tensiunii arteriale, la diminuarea proceselor inflamatorii, la pierderea in greutate, la reducerea acneei si, implicit, la o mai buna forma fizica si psihica.
Pentru a beneficia de toate aceste avantaje ar trebui sa mancam ca stramosii nostri. Ce presupune asta? Dieta paleolitica, denumita si regimul alimentar preistoric sau dieta omului cavernelor.
Practic, regimul alimentar al omului ar trebui sa contina doar ceea ce poate procura prin vanatoare sau cules. Ei bine, noi, oamenii secolului XXI, cu siguranta nu vom gasi fructe salbatice de cules prin parcuri sau caprioare de vanat prin cartierul in care locuim. Dar avem alte optiuni.
Ar trebui sa mancam, in primul rand, natural. Asta presupune carne provenita de la animale neingrasate fortat, peste, fructe de mare, oua, orice fel de seminte, vegetale, radacini si fructe, fie ele de gradina, dar nestropite, fie salbatice, in masura in care le putem procura.
Pe de alta parte, prin dieta preistorica ar trebui sa renuntam la lactate, la cereale, la legume, cartofi, la uleiul procesate si la orice alte produse alimentare care au aparut abia cand s-au pus bazele agriculturii.
Cand ne paleste pofta de dulce, putem manca miere sau zahar de nuca de cocos, bineinteles, in cantitati mici.
Functioneaza dieta preistorica? Putem slabi si fii mai sanatosi mancand ca acum 10.000 de ani?
Genetic, corpul uman nu este schimbat semnificativ fata de acum 10.000 de ani. Organismul nostru nu cere produse dulci cu zaharuri procesate, sau bauturi carbogazoase cu indulcitori artificiali si cu atat mai putin carne prajita intr-o balta de ulei sau cartofi prajiti. Toate acestea sunt principala cauza a afectiunilor de care sufera omul modern: obezitate, diabet, boli de inima si alte boli cronice.
Continuarea pe Lyla.ro
0 Comentarii