CE INSEAMNA SA FII DOCTOR IN ROMÂNICA? Scrisoare pentru guvernanți
Un medic din România a redactat o scrisoare pe blogul său, subliniind toate probleme care apar în formarea unui medic.
Nicoleta Ferariu punctează câteva probleme extrem de dure și dă o palmă politicienilor, care pot fura ușor 90 de milioane de euro, dar plătesc un medic debutant cu 200 de euro.
Redăm mai jos postarea - scrisoare de pe blog:
”Daca as considera ca vreun ministru al sanatatii din ultimii 25 de ani este om, i-as scrie lui aceste vorbe sub forma de scrisoare. Promit sa fiu cumpatata.
In familia mea nu sunt doctori. Tata nu e sef de sectie si nici profesor universitar, nu-s nici fata de ministru.
Cand am dat la medicina, erau 3 candidati pe loc, dar aia 3 erau toti de nota 10. Nu- si incerca nimeni norocul la examenul asta.
Eu n-am facut meditatii 2 ani, ca majoritatea, dar nici nu eram olimpica la fizica, cum erau gemenii de la Suceava, si nici n-am fost prima pe lista, precum Sorin, un coleg care acum este cardiolog cercetator in Germania.
Sunt 6 ani de facultate, din care 2 ii petreci sarind noaptea gardul si geamul de la anatomie pentru disectii, de frica examenelor. Mama stia ca plec in oras, eventual la discoteca, nu puteam sa i spun: merg sa tai morti, ca ziua n-avem voie si daca nu stiu nervul glosofaringian, ma desfiinteaza Popescu si ma ucide Niculescu. Nu m-a ajutat fizicul sa par desteapta in faculatate.Nici in rezidentiat nu m-a ajutat, pentru ca o femeie pieptanata si parfumata nu poate fi doctor in acceptiunea romanasului misogin si oligutz ( asa spunea o prietena cretinilor.. Ii alinta Oligutzi!)
Toate cartile din facultate le-am cumparat cu banii parintilor. Cele de la biblioteca sunt depasite de mult. Cand am intrebat :
De ce se da la examenul de rezidentiat din cartea lui Angelescu, scrisa in 1982.. Mi s-a raspuns asa:
Inca traieste domn” Profesor! Nu putem schimba materia! Este lipsa de respect!
Stii ce inseamna sa inveti pentru rezidentiat? Sa stai luni de zile inchis in casa, ” mancand” tratate medicale de cateva kg? Facand zeci de mii de grile pe saptamana? Sa-ti mananci unghiile in luna august pentru ca n-ai trecut de trei ori prin materie? Sa-ti cada parul si sa faci eruptii cutanate pe baza de stress pentru ca n-ai citit neurologia toata!?
Stii cum este examenul de rezidentiat?
Stai 4 ore in fata unui caiet si din capsorul tau trebuie sa raspunzi cu punct si virgula la niste grile construite pe fraze precum: cel mai frecvent, cel mai des, cel mai rar, cel mai… Din insiruiri de zeci de cuvinte.
In prima luna de rezidentiat, dupa 3 saptamani trebuie sa intri linia 3 sau 4 de garda. Iti tremura sufletul cand un bolnav face 3 extrasistole.. Si nu seamana intre ele, oricum habar n ai ce sa faci.. Trebuie sa te descurci cu cartea in buzunar contra cronometru! Nu esti platit, nu apare munca ta nicaieri. Daca au nevoie superiorii de articole si carti scrise.. Le scriu rezidentii, apoi li se multumeste si li se aduce la cunostinta ca numele lor va aparea cu siguranta, dar nu la autori.. Cu exceptii, bineinteles.
Inveti dactilografie.. Trebuie sa scrii bilete de externare cu viteza fulgerului. Ai in acelasi timp internari, externari, urgente, decedati, operati, consultati, transferati, suparati.
Trebuie sa fii si in salon si la etajul 5 si la angiografie si sa te rogi de asistenta sefa sa te lase la calculator si sa explici neamurilor ce are bolnavul si sa faci pipi!
Faci garzi neplatit. Amenintat cu ” zbori de pe sectia mea”, n-ai nici macar un covrig platit in garda, nici macar o sticla de apa.
Intr-un spital universitar din Bucuresti ne-au amenajat un wc-u” ca si camera de garda. O canapea de aia rosie de dispensar comunist era patul doctorului si un birou masca wc-ul. Putea de-ti muta nasul si cand am refuzat sa dorm in wc-u am fost apostrofata : te pui rau cu domn Profesor. Am fost singura rezidenta care a luat cheile unui cabinet si-a dormit acolo in loc sa doarma in wc. Va dati seama cata obraznicie!
Din primul salariu mi-am cumparat un tratat. Am mai pus eu 400 de lei de la mama.
Am facut 5-6 garzi pe luna in spitale universitare. Nu te invata nimeni, n-au timp, n-au chef. Furi. Citesti cand apuci. Alergi. Am facut si cate 10 km in spital intr-o garda. Neplatita. Poate am salvat o viata, poate 5, poate am gresit si la 5 dimineata a murit un om.
A doua zi dupa garda.. Reiei prima parte! Internari, externari, dactilografie, n-ai timp sa faci pipi si auzi cate-o pila de pulica de ministru: stau dupa rezidenta sa mi iau biletu de externare.. Da greu se misc astia domne” .. Pana nu le dai!..
Toti vin cu pile, toti vor acum.. Ieri daca se poate.
In spital nu vezi 5 bolnavi pe zi.. Poti sa vezi si 20. Poti sa resuscitezi 5, sa moara 4 si cu al 5 lea sa stai treaz inca 12 ore.. Ca sa-l tii in viata.
In garda mergi cu hartia igienica personala, wc urile se spala la comanda si dupa ce injuri cu dumnezei si raniti cateva doamne infirmiere.
Toate congresele si cursurile sunt platite personal. Din banii parintilor, a sotilor, a iubitilor… Samd.
In anul 3 incep sa ti palteasca garzile. Sa te tii! 100 de lei.. Pentru banii aia vor sa ti ia ficatul si un rinichi si cateva rude daca s-ar putea.
Nu ai acces la informatie, decat contra cost. Definiti voi costul, unii platesc si in natura. Daca ridici barbia, te lovesc din toate partile si-ti reteaza toate tendoanele. Esti umilit, pentru ca si ei au fost umiliti, esti barfit si etichetat chiar si de persoanje cu titluri de universitari, esti hamesit de munca si de furci pe spinare. Daca vi se pare ca exprimarea mea a preluat un accent satesc de an 1900, este pentru ca nu prea gasesti buna vointa, educatie si bun simt prin spitalele romanesti. Nu pentru ca nu exista, pentru ca toti oamenii reactioneaza dur la frustrari, durere, lipsuri, experiente persoanle grele, mai cu seama atunci cand le permite pozitia de ” superior”. Asa se numesc sefii rezidentilor: “superiori” in limba romana,vezi diferenta fata de “consultant” in limba engleza?
Eu n-am plecat din tara pentru ca am avut sansa sa nu-mi lipseasca nimic material, desi eu n-am castigat mare lucru niciodata. Colegii mei n-au avut. N-au avut 1000 de euro pentru congresul european, 500 de euro pentru o carte, 600 de euro pentru un curs sau un congres national, unii n-au nici bani de taxi sa plece din garda. Unii au papuci de spital rupti, altii poarta aceeasi haina de stofa pentru 6 ani. Pentru 1000 de lei salariu, daca nu stiam ca asta e menirea mea, nu ma trezeam la 6 dimineata ca minerii, chiar si duminica. Nu stateam in miros de sange, voma, cacat si secretii. Nu acceptam ca un pacient sa strige din gura de sarpe : sa vina rezidenta!… — —Domnisoara rezident! .. N-ati pus azi mana pe mine, spune pacientul cracanat in pat, fara chiloti, cu penisul la vedere…Cu un aer de scarba pe fata lui pocita de dureri si ura.
Daca Germania plateste un rezident cu 4000 de euro si Romania cu 200, atunci sa aduca Romania rezidenti din Africa. Costurile de scolarizare nu sunt ale statului, nici ale ministerelor. Sunt ale familiilor doctorilor. Asadar, eu nu consider ca datorez facultatii de medicina si spitalelor universitare in care am lucrat absolut nimic.
Poti sa dai o lege prin care obligi un doctor sa munceasca in spitalul din tara ta dupa rezidentiat, atunci cand ii platesti burse in America, Anglia, cursuri de pregatire, acces la informatie, aparatura…Cum au facut turcii, germanii, belgienii, spaniolii. Nu poti sa faci asta in tara noastra.
Traim in tara in care sunt retinuti oameni pentru ca au primit sau au dat sume de zeci de milioane de euro, bani din bugetul statului si vezi ca un doctor primeste pentru munca lui 200 de euro, la fel si un profesor universitar.
L-am intrebat pe Zgonea: de ce va bateti joc de doctori? Mai ales de rezidenti! Si mi-a raspuns ranjind : “De vina sunt sindicalistii nostri! Astia nu vor sa faca nimic! Aia batrani nu vor sa schimbe!” Poftim raspuns…
El a vazut sindicate la doctori.. Eu in 14 ani nu!
Observ ca acum avem o tara cu sanatatea distrusa, invatamantul distrus. Oare pentru ca Europa are nevoie de mana de lucru ieftina care traieste putin si prost? De muncitori in fabrici care nu apuca pensia? Asta au pazit reprezentantii nostri? Cum dormi ca fost presedinte, fost ministru, omniprezent senator, cand stii ca tu ai primit ”un pumn mare mare de galbeni” pentru ca ai vandut viitorul tarii tale? Cum joci table la monaco, daca stii ca ai furat si cei indreptatiti sa primeasca banii aia au plecat acasa ani de zile mai saraci? Nu gaseau cateva milioane de lei sa creasca salariile rezidentilor si primeau spagi de 90 de milioane de euro?….”.
5 Comentarii
Ce nu e admisibil, ce e de-a dreptul revoltator e fraza urmatoare"poate am gresit si la 5 dimineata a murit un om"!!! (dar probabil a fost o exagerare)
Cealalta parte a mesajului reflecta o realitate romaneasca; ati insistat pe apelativul "domnisoara rezident", care mie, ca si intelectual, mi se pare minunat. Apreciez caliatea de doctor rezident,… Citeste mai departe
De ce ii pupați în fund pe conferențiari? De ce nu aveți coloana vertebrala sa cereți? De ce nu ieșiți toți în strada? De ce nu va uitați cu ochi mai blânzi la amărâtul ala care a muncit în fabrica 45 de ani și din pensia de 1000 de lei nu are sa cum sa va umple buzunarele? Știm ca aveți salarii de rahat dar asta nu va oprește sa gândiți! Nu oamenii… Citeste mai departe
Dar cata spaga primesc doctorii din Romania de ce nu zici O gramada de doctori au vila cu pscina in timp ce poporul moare de foame .Risine sa va fie ca tot voi care aveti va vaitati.Huo.
Pacat ca acest caz e in toata tara si in majoritatea institutiilor, ajungi sa platesti contributii la stat si te duci la spital si nu au pansamente si perfuzii, te trimit la farmacie sa iti cumperi, si alte si alte probleme.
Pun pariu ca o sa fie atacata domnisoara de mai sus tot mai rau: De ce? pentru ca are curajul sa spuna ce o doare, iar ceilalti… Citeste mai departe
Felicitari .
Superba scrisoare si cu mult bun simt.
Pacat ca guvernantii nostrii nu il au.
Ne-au dezamagit toti din pacate. Si vorbesc si pentru alte profesii si pentru alti oameni.
Poate ca sunt naiv nu credeam ca ne fura oameni in care am avut incredere.
Acum as vrea sa-i vad plecati pe ei din tara.
Sunt prea blande pedepsele pentru… Citeste mai departe