Vineri 22 Noiembrie

Ce riscuri sunt când consumam puţini carbohidraţi

 

Dietele sărace în carbohidraţi, cu o proportie de cuprinsă între 5% şi 30% din totalul caloriilor consumate într-o zi, sunt la modă.

 

Aceste diete dau rezultate, dar costul poate fi neprevăzut. S-ar putea ca aceste diete să ne afecteze abilitatea cognitivă, adică să fim mai lenti la minte.

 

Creierul creează o ”furtună electrică” în care 86 de miliarde de neuroni se activează aproape non-stop pentru a crea mozaicul de gânduri, emoţii şi imagini mentale ce poartă laolaltă numele de ”minte”. Întreaga operaţiune consumă foarte multă energie, aproximativ 250-300 de calorii pe zi, adică 20%-25% din consumul de bază de energie al unui om.

 

Creierul este un consumator mofturos și preferă molecule simple de zahăr – mai exact, glucoză – iar atunci când creierul nu obţine glucoză, devine ursuz şi distrat. Deoarece corpul creează glucoză cel mai uşor prin metabolizarea carbohidraţilor, devine plauzibilă ipoteza conform căreia limitarea consumului de carbohidraţi afectează funcţionarea cognitivă, scrie realitatea.net.

 

Cu toate acestea, ar fi bine să consumati carbohidraţi complecși, orez brun, cartofi dulci, ovaz sau orz, fasole, mazare etc.

Comentarii Facebook