Ce salariu avea Dan Voiculescu înainte de 1989?
Dan Voiculescu este un important om de afaceri, cu toate că el clamează că și-a cedat afacerile celor doi fiice.
Fondator al Partidului Conservator şi fost senator de Bucureşti până în 2013, Voiculescu se caracterizează ca fiind un simplu pensionar, dar cu o avere de circa 350 milioane de euro.
El are o pensie de 2.700 de lei pe lună, iar cea mai mare parte a averii sale, estimată în 2012 la 340-360 de milioane de euro, de Top Capital, a donat-o fiicelor sale, Camelia şi Corina Voiculescu.
Dan Voiculescu este un colaborator dovedit al Securităţii, în urma verdictului definitiv al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar înainte de 1989 a lucrat pentru poliţia politică a regimului comunist sub numele de cod „Felix” sau „Mircea”. El a condus societatea Crescent din Cipru, una dintre firmele cu care Securitatea făcea comerţ, prin intermediul întreprinderilor de comerţ exterior, scrie Gândul.info.
În 1990, guvernul României a angajat experţi canadieni pentru a găsi banii din firmele Securităţii, estimaţi la 2 miliarde de dolari, însă aceştia nu au fost recuperaţi niciodată.
Voiculescu a recunoscut că Revoluţia l-a prins cu un salariu de 5.000 de dolari la Crescent, dar neagă că era omul Securităţii: ”Eram în Bucureşti, lucram ca director general al firmei Crescent, reprezentanţa din Bucureşti, aveam un salariu foarte mare pe vremea aceea, de vreo 5.000 de dolari pe lună, era un salariu fabulos. E adevărat că salariul nu era plătit de stat, de public, era plătit de patronul meu, domnul Fuad Sanbar. Sigur că noi am lucrat foarte mult cu o întreprindere de comerţ exterior, care era legal înfiinţată în România, care şi aia era foarte serioasă. Întâmplător, aia era o unitate a Departamentului Securităţii Statului, dar ea era o ICE ca toate celelalte şi aşa cum am lucrat cu Vitrocim, cu Tehnoforest, cu Tehnoimport, cu toate întreprinderile, lucram şi cu Dunărea. Aici s-a creat confuzia, că dacă ai lucrat cu Dunărea, care era firma Securităţii, şi tu erai al Securităţii”, a spus Dan Voiculescu.
1 Comentariu
"Clameaza" ? A, vreti sa traduceti englezescul "to claim, claims", care inseamna a sustine.
CLAMÁ, clamez, vb. I. Intranz. (Livr.) A se manifesta, a se exprima în termeni violenți sau cu strigăte; a chema cu voce tare. – Din fr. clamer.