Duminica 22 Decembrie

Ce spune gura despre starea ta de sănătate


Indicii cu privire la sanatatea unui om pot fi citite de pe buzele, de pe dantura si, in general, de pe starea gurii sale.

Dinti translucizi

Dintii usor transparenti pot indica refluxul gastroesofagian, afectiunea care se manifesta prin faptul ca stomacul trimite in esofag valuri de acid gastric. In unele cazuri, acidul poate ajunge pana in gura, generand mirosul urat al cavitatii bucale. Acest proces este favorizat atat de alimente picante, de efort fizic intens, dar si de prostul obicei de a te intinde dupa masa, in pat. „In timp, acidul poate eroda smaltul, oferind un aspect translucid dintilor”, explica dentistul Matthew Messina din Cleveland (Ohio, SUA).

Dinti tociti

Tocirea dintilor este, adesea, cauzata de bruxis, o boala care se declanseaza pe fond de stres si care se manifesta cu predilectie noapte, in somn. Practic, individul isi scrasneste dintii in somn. Principalul tratament pentru bruxism este relaxarea, de la exercitii de respiratie, la meditatie si la alte activitati zilnice care calmeaza starea de spirit.

Gura uscata

Gura uscata este unul dintre cele mai frecvente simptome ale sindromului Sjögren, o boala autoimuna care se manifesta prin incapacitatea organismului de a produce suficienta umezeala, sub forma de saliva sau lacrimi, spre exemplu. Potrivit medicului stomatolog Maier, nu exista un tratament care sa indeparteze boala, ci doar tratament medicamentos care sa o atenueze.

Gura urat mirositoare

Gura urat mirositoare in mod permanent este, de fapt, halitoza, o boala care poate aparea pe fondul a mai multi factori, explica Maier. Respiratia urat mirositoare poate fi declansata si sustinuta de o dieta necorespunzatoare, medicamente, igiena orala deficitara, dar si boli sau conditii, cum ar fi diabetul zaharat, boala de reflux gastroesofagian, intoleranta la lactoza sau boli ale gingiilor. Pentru a identifica exact cauza si a obtine tratamentul adecvat, este necesara o vizita la medic si efectuarea mai multor analize.

Gingii pale

Gingiile pale sunt un bun indicator al anemiei, aparuta mai cu seama pe fondul unei deficiente de fier. Prea putin fier in organism face ca productia de hemoglobina sa scada, acceasta fiind o proteina esentiala in compozitia sangelui, care de altfel ii da si culoarea rosie. Cu cat anemia este mai puternica, cu atat productia de hemoglobina este mai mic, motiv pentru care gingiile, care contin numeroase vase de sange, devin palide, spune dentistul Maier.

Continuarea pe Lyla.ro

Comentarii Facebook