Ce trebuie să ştii când mergi la plajă
Mulţi caută să scape de căldura acestor zile la ştrand, crezând că statul în apă protejează de expunerea la razele de soare. Medicul Tudor Ciuhodaru oferă câteva sfaturi pentru expunerea la soare.
În realitatate:
-apa duce la amplificarea efectelor nocive ale razelor ultraviolete chiar daca da senzatia de confort termic iar arsurile solare si insolatia se instaleaza cu usurinta;
-radiatiile ultraviolete au efect cumulativ ( astfel incat intrerupera expunerii la soare influenteaza doar confortul termic si nu efectele negative ale ultravioletelor)
-faptul ca suntem bronzati nu ne confera o protectie suplimentara iar cremele de protectie solara nu permit o expunere prelungita la soare intre orele 11-16.
Intensitatea fotoprotectiei data de o substanta de acest fel este cuantificata de un coeficient de protectie, care este notat pe fiecare ambalaj cu simbolul SPF (sun protection factor). Cu cat coeficientul SPF are valori mai mari, cu atat fotoprotectia este mai eficienta.
În functie de tipul de piele si de conditiile de expunere alegeti factorul de protectie potrivit, astfel:
- fototipurile deschise la culoare (I, II si III), in conditii normale de expunere la soare, in primele zile de expunere vor fololosi creme cu SPF de minim 60, iar dupa mai multe zile de expunere pot ajunge la un SPF de 20. In conditii extreme este indicat sa foloseasca SPF minim 60, de preferinta 100;
- fototipurile inchise la culoare (IV, V, VI) vor folosi, in conditii normale de expunere la soare, creme cu SPF 20. In conditii extreme, si in aceste cazuri sunt indicate substante cu un SPF de minim 60;
- persoanele cu piele intoleranta, fie ca sunt sugari, copii sau adulti, trebuie sa foloseasca creme de fotoprotectie cu SPF minim 50 in primele zile ale unei expuneri normale la soare, la mare sau in conditii climatice extreme, putand apoi trece, dupa mai multe zile de expunere solara, la un indice mai mic, respectiv 25.
Ce ingrediente sa cautati pe eticheta lotiunii de plaja:
Oxidul de zinc si cel de titan sunt filtre solare minerale ideale pentru orice tip de piele, chiar si pentru cea sensibila. Acestea formeaza o bariera pe piele, care reflecta razele UV. De asemenea, avobenzona este un filtru chimic foarte des folosit. Ultimul descoperit, Mexoryl-ul, te apara eficient atat de radiatiile UVA, cât si de cele UVB, fiind tolerat si de pielea sensibila.
Daca pe eticheta scrie ca produsul este rezistent la apa sau transpiratie, vei fi protejat cel puţin 40 de minute de razele UV, in apa. Bine aplicata, o lotiune rezistenta la apa poate actiona chiar mai mult de 80 de minute.
Antioxidanti precum extractul de ceai verde, vitaminele A, C sau E ajuta pielea sa se apere de radicalii liberi aparuti din cauza radiatiilor UV. Daca aveti tenul gras, cauta formule negrase si noncomedogenice. Alegeti lotiunile pentru plaja sub forma de spray sau gel, scrie realitatea.net
Cum folositi lotiunea
Lotiunea protectoare se aplica cu 30 de minute inainte de expunerea la soare( pentru a permite acesteia sa intre bine in piele)si la fiecare iesire din aoa. si este bine sa folositi putin mai multa lotiune decat ar trebui, pentru a beneficia de factorul de protectie care este mentionat pe eticheta.
Modificari initiate de ultraviolete
Modificari fiziologice sunt pigmentarea (bronzarea), ce se efectueaza în doua etape, respectiv pigmentarea imediata si formarea de noi cantitati de melanina si hiperkeratoza sau ingrosarea stratului cornos al epiteliului cutanat
Modificari patologice pot fi temporare ( rezultate dintr-o expunere de peste 30 de minute) care constau din foto-dermatoze deosebit de variate cu consecinte diverse si asupra organelor interne sau ireversibile, ( ca efect al unor expuneri repetate în timp îndelungat), cum sunt îmbatrînirea prematura a pielii sau cancere ale pielii.
0 Comentarii