Duminica 24 Noiembrie

Cel mai mare mit despre sare, spulberat de cercetători


Potrivit unui raport, care contrazice toate recomandările lansate de-a lungul timpului de autoritățile de sănătate publică, oamenii de știință au descoperit că nu există niciun motiv pentru care oamenii să reducă consumul de sare până la nivelul sugerat de autorități.

Specialiştii afirmă că acest nivel de 1.500 de miligrame de sodiu pe zi, adică aproximativ jumătate de linguriţă de sare, previne atacurile de cord şi atacurile vasculare în rândul persoanelor cu un grad mare de risc, printre care oamenii cu o vârstă mai mare de 50 de ani şi persoanele cu hipertensiune, diabet sau afecţiuni cronice la rinichi.

Mai multe organizaţii importante, printre care şi American Heart Association, afirmă că toate persoanele ar trebui să încerce să atingă acest nivel scăzut al consumului de sodiu. American Heart Association a reiterat această recomandare chiar şi după ce noul raport a fost publicat.

Cu toate acestea, raportul elaborat de experţii de la Institute of Medicine la solicitarea Centers for Disease Control and Prevention anunţă că nu există niciun motiv pentru care oamenii să încerce să consume mai puţin de 2.300 de miligrame de sodiu pe zi. Grupul de cercetători a analizat noile dovezi ce au ieşit la iveală din 2005 până astăzi, atunci când fusese elaborat ultimul raport pe această temă.

„Pe măsură ce mergi sub nivelul de 2.300 de miligrame, nu există date care să arate existenţa vreunui beneficiu şi apar date în anumite subgrupuri ale populaţiei ce sugerează existenţa unor efecte negative”, a comentat dr. Brian L. Strom, preşedintele comitetului de experţi şi totodată profesor de sănătate publică la Universitatea Pennsylvania. Printre efectele negative identificate se numără riscul sporit de atac de cord şi de deces.

Comitetul nu a identificat o cantitate optimă de sodiu şi nici nu a lansat publicului o recomandare asupra cantităţii de sare pe care să o consume. Dr. Strom afirmă că oamenii nu ar trebui să mănânce prea multă sare, dar a comentat totodată că datele asupra efectelor sodiului asupra sănătăţii sunt prea inconsistente pentru a putea spune care este limita maximă recomandată.

Până în 2006, majoritatea studiilor asupra sării şi a efectelor sale asupra sănătăţii se bazau pe faptul că presiunea arterială poate scădea uşor atunci când oamenii consumă mai puţină sare. Pornind de la acest lucru şi de la faptul că alte studii arată o legătură între hipertensiunea arterială şi atacurile de cord şi cerebrale, cercetătorii au conceput modele care arătau câte vieţi ar fi salvate dacă oamenii ar consuma mai puţină sare.

Din acest motiv, recomandările alimentare elaborate pe baza raportului din 2005 afirmă că oamenii ar trebui să consume între 1.500 şi 2.300 de miligrame de sodiu pe zi, pentru că un astfel de nivel nu va duce la creşterea presiunii arteriale. Consumul mediu de sodiu în SUA şi în jurul lumii este de aproximativ 3.400 de miligrame de sodiu pe zi, acest nivel fiind neschimbat de câteva decenii.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook