Vineri 22 Noiembrie

Cele mai bune 4 tehnici de aplanare a certurilor în cuplu


Cei care isi imagineaza ca secretul trainiciei unei relatii de cuplu este lipsa certurilor sau numarul lor foarte mic se inseala. Secretul consta, de fapt, in modul in care reactioneaza cei doi parteneri in mijlocul unui moment de mare tensiune.

Ocazional iti vine sa-l mananci de drag, alteori iti vine sa-i spargi fata de draci, la propriu. Asa se intampla in orice relatie de cuplu si este perfect normal sa oscilezi intre iubire si ura.

Aceeasi regiune a creierului responsabila de sentimentele calde de dragoste genereaza si sentimentele de ura si nervi. Asadar, este absolut firesc sa existe cele doua extreme intr-o relatie. Cu toate acestea, este nevoie si de temperarea extremelor, mai ales a celei negative.

In cele mai crunte momente de cearta, cand irationalul pune stapanire pe intreaga situatie, cel mai bine este sa aplanezi conflictul. Si asta nu pentru ca asa trebuie atunci, ci pentru ca nu vrei sa-ti para rau mai tarziu.

Certurile indica faptul ca relatia este puternica si plina de pasiune, dar si ca te simti suficient de confortabil, in largul tau, incat sa-ti exprimi nemultumirile fara teama ca-ti vei pierde partenerul, scrie Woman s Health Magazine.

Insa felul in care reactionezi, capacitatea ta de aplanare a conflictului nu mai tine doar de chestiuni neurologice, ci si de abilitatile tale umane de a depasi un moment de criza cu demnitate si intelegere, nu neaparat cu trufie.

Woman s Health Magazine prezinta patru strategii de aplanare a certei:

1. Foloseste-ti si urechile, nu doar gura

In frenezia momentului multe persoane ajung sa zbiere in continuu in timpul unei dispute. Faptul ca nu excesiv de vocale este chiar in detrimentul lor. Prof. dr. Benjamin Karney, director al Institutului de Relatii din cadrul Universitatii California din Los Angeles (SUA), recomanda cuplurilor care vin la psihoterapie sa invete sa mai si asculte, nu doar sa vorbeasca. Cercetarile pe cazuri concrete arata ca oamenii nefericiti in cuplu sunt cei care sunt disperati sa fie ascultati, tocmai pentru ca opiniile lor sunt ignorate mult prea des, a explicat Karney.

2. Nu o lua mereu personal

In mijlocul disputei putem deveni adesea insensibili. Daca o singura insulta se aude din gura unuia dintre parteneri, nu castigam de fapt nimic nici pe plan individual, nici pe cel relational. Adaugam doar o rana in plus certei, explica prof.dr. Rita DeMaria, director de educație relationala la Centrul de Relatii din Philadelphia (SUA).

Continuarea pe Lyla.ro

Comentarii Facebook