Vineri 22 Noiembrie

Cele mai ciudat 7 efecte adverse ale medicamentelor


Milioane de oameni din întreaga lume se bazează pe medicamentele prescrise de medici pentru a se trata de diverse boli, însă, anumite combinații dintre substanțele chimice ale pastilelor pot cauza efecte adverse extrem de bizare:

Iată o listă cu unele dintre cele mai ciudate exemple confirmate:

Ştergerea amprentelor

Acum câţiva ani, autorităţile din SUA l-au reţinut timp de patru ore pe un imigrant venit din Singapore care nu avea amprente. În cele din urmă, el a fost eliberat dar doar după ce s-a constatat că lipsa amprentelor era un efect secundar al unui medicament utilizat în chimioterapie, numit capecitabină. Atunci când organismul reacţionează la acţiunea medicamentului, pielea se cojeşte. Aşa se explică de ce individul nu avea amprente.

Amnezia

În filme, amnezia apare, în general, la persoanele care au suferit lovituri în zona capului. În medicină, în schimb, pierderea memoriei pe durată scurtă de timp poate apărea şi după administrarea anumitor medicamente. Unele dintre medicamentele învinuite pentru acest tip de efect secundar sunt tranchilizantele şi somniferele.

Pierderea mirosului

Au existat câteva cazuri raportate în care pacienţii şi-au pierdut capacitatea de a simţi mirosul (tulburare numită anosmie), ca urmare a administrării de interferoni, substanţe recomandate în cazul persoanelor care suferă de hepatită, leucemie şi scleroză multiplă. Unul dintre cazurile de acest gen este cel al unui pacient din Croaţia care şi-a pierdut simţul mirosului la doar câteva săptămâni după tratamentul cu interferon. Chiar şi la 13 luni de la încetarea tratamentului, el tot nu mai putea detecta mirosul.

Vegas, baby, Vegas

Utilizarea rodopilolului pentru tratarea sindromului picioarelor neliniştite (boala Willis-Ekbom) sau a Parkinsonului ar l-ar putea face pe individ să manifeste un comportament obsesiv cu privire la jocurile de noroc şi actul sexual, susţine producătorul medicamentului, GlaxoSmithKline. „Pacienţii ar trebui să îţi informeze medicii dacă experimentează un astfel de comportament când utilizează medicamentul”, susţine producătorul.

Continuarea pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook