Miercuri 25 Decembrie

Cine are interesul ca deținuții să protesteze? Care e situația de la Gherla

 

Deținuții protestează în multe penitenciare din România, dar Sindicatul National al Lucratorilor din Penitenciare acuză că este vorba despre interese obscure.

 

Daca intr-o unitate ca Jilava detinutii ar fi torturati cum spun Rares Bogdan si altii (la TV, n.r.), ce i-ar fi impiedicat sa se alature protestelor? Si totusi nu o fac, iar asta strica planuri. Tot sistemul trebuie incendiat si fortata amnistia, fara sa se ia in calcul ca se poate obtine exact efectul invers. Patronii de trusturi trebuie extrasi, pana nu li se adauga alte condamnari. Ceilalti detinuti nu conteaza, folosesc scopului. Ca doar nu o sa se catere Voiculescu si Pacuraru pe puscarie ca sa fie preluati de televiziunile credincioase…”, se arata intr-un text publicat pe site-ul Sindicatului National al Lucratorilor din Penitenciare.

 

In inconstienta lor, cateva televiziuni nu fac altceva decat sa incite la producerea unor revolte, nefiind satisfacute de nivelul protestelor in derulare. Nemultumirea ca la Jilava nu se intampla nimic si ca oamenii (salariati sau custodiati) isi desfasoara viata normal, cu usile deschise conform regimului si cu sutele de activitati care se organizeaza zilnic si in care sunt implicati majoritatea detinutilor, impinge catre gesturi necugetate.

 

Chiar in acest moment (miercuri, n.r.), in fata intrarii in unitatea susmentionata, sta plantat provocator un car de la Antena 3 si asteapta. Desi este liniste. Ce asteapta? Pai fie să se întample ceva anuntat, fie ceva provocat. Ca doar nu disloci si plantezi o echipa intreaga fara motiv. In scurt timp se vor mai alatura cel putin doua echipe. Mai lipsesc cateva imagini transmise din fata unitatii in direct si un indemn din partea unui moderator pentru detinutii din Jilava: procedati va rog la incendiere!

 

Dragi jurnalisti, un lucru tinem sa va transmitem. Daca un singur coleg de-al nostru va pati ceva din elanul vostru de a va recupera patronii incarcerati, ne vom invita singuri in platou. In platoul din fata televiziunilor. Si vom protesta. Legal. Cat va fi nevoie. Vom protesta pentru libertatea presei!

 

Dupa 1989, oamenii nu au mai protestat langa televiziuni. Dar ce faceti voi este prea mult! In alte tari revoltele din penitenciare au dus la atrocitati. Membrii ai personalului au fost sechestrati si agresati. Detinutii s-au omorat intre ei. Gasiti documentarea unor astfel de actiuni pe Internet. S-a ajuns la decapitari.

 

In sistemul penitenciar au fost 56.000 de detinuti. Acum sunt 28.000. Multe dintre unitati au camere la care usile nu se inchid decat noaptea. Un ofiter, un agent, o asistenta medicala si un psiholog sau o asistenta sociala formeaza o echipa care se ocupa (in contact direct si neinarmati) de sute de detinuti care se misca liberi organizandu-si singuri activitatile si exprimandu-si optiunile.

 

Suntem expusi permanent unor agresiuni, dar ne asumam riscurile. Este ocupatia noastra. Si nu ne-am angajat ca tortionari. Nu asta facem! Ne place sa ne implicam si sa ajutam. Lasati-ne sa ne facem meseria! Si incercati sa v-o faceti si voi! Ne-am saturat de jigniri si de diversiunile voastre mediatice care ne pun vietile in pericol!”, se mai arata in textul SNLP.

 

Directorul Antena 3, Mihai Gadea, a reactionat: ”Fac un apel ca aceste proteste din penitenciare sa inceteze. Mass-media va continua sa vorbeasca despre situatia din inchisori, despre problemele si despre neajunsurile detinutilor, insa aceste proteste, in aceasta forma, nu vor duce decat spre violenta. Apelul meu si al nostru, ca institutie media, este incetarea protestelor. Noi ramanem un mijloc de comunicare pentru oricare dintre parti si cred cu tarie ca dialogul este solutia. Voi, prietenii mei de pe Facebook, care credeti ca ar putea fi solutiile pentru aceasta problema?”, a scris Gâdea pe Facebook.

 

La Penitenciarul Gherla situatia la zi este calma. Aici nu s-au inregistrat manifestari de protest. ”Noi speram in mentinerea ordinii si linistii in Penitenciar”, a declarat Gabriel Bunea, liderul de sindicat, conform Gherla Info.

 

”Suntem un sistem inca nereformat. De la drepturile salariaților si protecția acestora, pana la clădirile neconforme. Ca sa nu mai zic de mentalități! Putem folosi acest prilej pentru a evolua, in beneficiul salariaților si pentru sănătatea societății”, a mai declarat sindicalistul.

 

Comentarii Facebook