Ciocolata perfectă: extrem de cremoasă, dar cu jumătate din calorii
Visul oricărui iubitor de ciocolată a fost îndeplinit de către oamenii de știință. ”Dependenții” de ciocolată nu trebuie să își mai facă griji pentru siluetă, deoarece a fost realizată, cu contribuția unor chimiști, ciocolata cu conținut redus de grăsimi, dar care are aceeași textură ca și ciocolata normală.
Variante de ciocolată cu conţinut redus de materii grase sunt deja cunoscute, dar reducerea conţinutul de grăsimi se face, de obicei, în detrimentul plăcerii gustative: ciocolata „low fat” nu are aceeaşi textură mătăsoasă şi nu „se topeşte în gură” precum ciocolata cu conţinut normal de grăsimi.
O soluţie nouă a fost prezentată recent la întrunirea Societăţii Americane de Chimie: metoda presupune folosirea unui agent de gelificare foarte răspândit, agarul, pentru a obţine din el minusculi „bureţi” care reţin lichid şi care înlocuiesc moleculele de grăsime.
Cercetătorii de la Universitatea din Warwick, Marea Britanie, care au dezvoltat metoda, afirmă că, adăugând agar, pot fi incluse în cicolată, în loc de o parte din grăsimi, lichide precum apa, sucul de fructe sau chiar alcoolul.
Ciocolata normală îşi datorează textura fină structurii sale speciale - o emulsie de globule minuscule de grăsime suspendate în pasta care se solidifică.
Înlocuirea acestor globule de grăsimi, cu păstrarea aceleiaşi texturi, e un proces dificil, deoarece orice înlocuitor ar trebui să rămînă dispersat sub formă de globule foarte mici atât în ciocolata topită, lichidă, cât şi în cea solidificată prin răcire, iar globulele nu trebuie să aibă un diametru mai mare de 30 milionimi de metru - aproximativ jumătate din grosimea unui fir de păr.
Citește mai departe pe Descoperă.ro
0 Comentarii