Cioloș și-a schimbat și programul de guvernare. Păstrează majorarea salariilor dar renunță la comasarea alegerilor
Premierul desemnat Dacian Cioloş și-a modificat programul de guvernare și a trimis Parlamentului o nouă variantă.
Cioloș a păstrat majorarea salariilor dar a renunțat la comasarea alegerilor și la la organizarea alegerilor locale in două tururi de scrutin. ”Realizarea unui proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani și alinierea datelor pentru alegerile prezidențiale, parlamentare, europarlamentare și locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieții economice și sociale a țării”, se arăta în documentul iniţial.
Ce a rămas:
"- Facilitarea creării de secții de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezență semnificativă a cetățenilor români, obiectivul fiind acela ca niciun proces electoral din Romania sa nu mai fie vreodată pus sub semnul întrebării din cauza modului de organizare.
- Facilitarea implicării grupurilor cetățenești in formularea de inițiative legislative.
- Digitalizarea listelor electorale in regim de urgenta si informatizarea procesului electoral pentru a evita fraudele electorale."
În schimb, apar noi măsuri la Capitolul "Transporturi" , care era rezumat în varianta de luni într-o frază:
"Transporturi și infrastructură
- Elaborarea planului de reformă instituțională pentru companiile din subordinea/autoritatea Ministerului Transporturilor care derulează proiecte de infrastructură majoră în domeniul transporturilor.
- Îmbunătățirea performanței economice a companiilor din subordinea/autoritatea Ministerului Transporturilor prin consolidarea sistemului de guvernanță corporativă implementat în prezent.
- Demararea elaborării Codului de Transport al României care să reglementeze următoarele domenii de interes pentru politica de transport a României și anume: Politica de finanțare a infrastructurii de transport cu obligația asigurării unui procent din PIB pentru dezvoltarea infrastructurii de transport în conformitate cu obligațiile europene asumate precum și introducerea taxelor partajate si/sau încrucișate între sectoarele de transport ale României; Politica de tarifare și taxare a serviciilor publice din domeniul transporturilor; Politica de dezvoltare a infrastructurii de transport pentru domeniul rutier, feroviar, naval, aerian și intermodal.
- Continuitatea implementării proiectelor de infrastructură de transport din domeniul feroviar si rutier(autostrăzi și cale ferată) cu finanțare din fonduri structurale și din bugetul de stat (cofinanțare) pentru a finaliza obiectivele strategice ale României de finalizare a fostului coridor IV de transport rutier precum și a coridorului IV de transport feroviar Nord si Sud situate pe rețeaua de transport TEN-T Core.
- Asigurarea atragerii si absorbției eficiente de fonduri structurale și/sau din împrumuturi publice contractate conform legii de la Instituțiile Financiare Internaționale pentru a dezvolta proiecte de infrastructură cuprinse în Master Planul General de Transport al României, inclusiv analiza oportunității inițierii măsurilor legale pentru activarea clauzei de reformă structurală în domeniul transporturilor pentru asigurarea de fonduri suplimentare cu încadrarea în țintele de deficit bugetar.
- Implementarea proiectelor care privesc dezvoltarea infrastructurii Aeroportului București dar și pentru dezvoltarea infrastructurii celorlalte aeroporturi de pe teritoriul României."
Totodată este introdus, la capitolul "Dezvoltare socială", un punct referitor la majorarea salariilor:
"În materia drepturilor salariale și a pensiilor: aplicarea actelor normative deja adoptate de Parlament și respectarea deciziilor Curții Constituționale; revederea proiectului bugetului de asigurări sociale pentru 2016 pentru asigurarea unui raport realist între resursele existente și necesitățile sociale, care să permită analiza și sustenabilitatea proiectului de lege privind salarizarea unitară pe anul 2016, reducerea deficitului în sistemul de pensii publice."
"Cheltuielile salariale vor fi păstrate. Trebuie ținut cont de cadrul fiscal existent", a declarat luni Anca Dragu Paliu, ministrul desemnat pentru a prelua Finanțele.
La mai multe ore după ce a prezentat în Parlament programul de guvernare şi după ce s-a întâlnit cu partidele politice, Cioloş a anunţat că propunerea comasării tuturor alegerilor, cu mandate de cinci ani pentru preşedinte, parlamentari şi primari, va fi scoasă din document.
Sursa: Româniatv.net
0 Comentarii