Claudiu Săftoiu: Până la 15 august se renunţă toţi colaboratorii TVR Info şi TVR Cultural
Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că SRTv are o pierdere de 145,6 milioane de euro, iar desfiinţarea TVR Info şi TVR Cultural, deşi dureroasă, e necesară.
Astfel, până la 15 august se va renunţa la toţi colaboratorii TVR Info.
Vineri, în aceeaşi zi în care Consiliul de Administraţie (CA) al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) a aprobat Programul de redresare economică a Televiziunii Române, care prevede faptul că TVR Info şi TVR Cultural îşi vor înceta emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 şi TVR 3, Claudiu Săftoiu a acordat MEDIAFAX un interviu în care explică pe larg necesitatea luării acestei măsuri, care va fi urmată de altele la fel de "dureroase".
TVR are în momentul de faţă o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, conform "scenariului pesimist" creionat de conducerea televiziunii.
Ca să exemplifice "dezastrul" în care se află TVR, Săftoiu a precizat că încasările Televiziunii Române sunt de 6.579.204 euro/ lună şi cheltuielile de 10.310.897 euro/ lună. Planul de măsuri avute în vedere de conducerea TVR prevede reducerea cheltuielilor la 5.107.774 de euro/ lună şi folosirea excedentului de circa 1.471.430 de euro pentru plata datoriilor şi pentru investiţii.
"Aici la TVR, din nefericire, ani la rând, au existat până una-alta, cel puţin la prima impresie, complicităţi (…) misiunea mea aici şi a Consiliului de Administraţie învestit în Parlamentul României este de a opri jaful structurat în care s-a complăcut ani şi ani de zile Televiziunea Română", spune Săftoiu.
O problemă foarte mare a TVR este şi numărul foarte mare de angajaţi - aproximativ 3.400 de angajaţi. Săftoiu spune că "numărul exact de scoateri din sistem" va putea fi precizat abia după finalizarea negocierilor cu reprezentanţii sindicatelor din TVR, care vor începe săptămâna viitoare.
Până atunci însă vor trebui să plece câteva zeci de colaboratori de la TVR Info, televiziunea de ştiri a SRTv care la 15 august îşi va înceta emisia. "TVR Info nu a fost niciodată sustenabilă financiar în TVR, era orfanul de lux al SRTv", subliniază Claudiu Săftoiu.
"Suntem aşadar în situaţia în care de la început am tăiat în carne vie şi din păcate lucrul acesta produce suferinţă, frustrare", spune Săftoiu, precizând însă că el şi actualul CA nu au venit în TVR "ca să demoleze lucrurile bune".
Va fi vorba mai degrabă de o contracţie "temporară" a TVR Info în TVR 1 şi a TVR Cultural în TVR 2 (care va fi redenumit TVR 2 Cultural) şi în TVR 3, până la plata datoriilor SRTv, explică Săftoiu.
Şi la Ştirile TVR se vor produce modificări semnificative. Săftoiu precizează că, la iniţiativa sa, CA a aprobat vineri ca Direcţia de Ştiri să treacă "sub o autoritate profesională", şi să nu rămână în subordinea preşedintelui - director general al TVR, care este numit pe baza algoritmului politic potrivit Legii nr. 41 din 1994 privind organizarea şi funcţionarea SRTv. Astfel, deontologia profesională şi independenţa editorială sunt garantate prin imposibilitatea imixtiunii preşedintelui-director general în conţinutul emisiunilor informative.
"Este mâna pe care o întind jurnaliştilor din TVR, cu responsabilitate, generozitate şi bună-credinţă, mai cu seamă celor care fac Jurnalul şi ştirile de peste zi. Vreau să însemne un mesaj de depolitizare clară a conţinutului redacţional în Televiziunea Română", spune Săftoiu, precizând că departamentul Ştirilor va fi coordonat de un producător general, care va răspunde în faţa Comitetului Director din TVR.
Totodată, probabil până în luna septembrie, TVR va organiza concursul pentru ocuparea funcţiei de director al Ştirilor TVR, care este ocupat acum interimar de Claudiu Lucaci. De asemenea, "foarte curând" TVR va organiza concursuri pentru ocuparea tuturor posturilor de director din TVR.
În urma măsurilor de redresare economică, Săftoiu estimează că numărul şefilor din TVR (circa 120 de "şefi şi şefi mai mici" în prezent) va scădea cu până la 75%.
0 Comentarii