CNATDCU și-a dat verdictul final: Kovesi nu a plagiat în lucrarea de doctorat
Consiliul general al CNATDCU a decis, joi, că procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat.
La ședința de joi au fost prezenți în sală 23 de membri ai CNATDCU, iar alți 11 au intervenit pe Skype. Două voturi s-au exprimat electronic, cvorumul fiind asigurat, potrivit Agerpres.
Cicepreședintele CNATDCU, Mircea Bob, a anunțat că decizia a fost luată cu 35 de voturi ''pentru'' și o abținere.
"Din acest punct de vedere, în opinia comisiei de lucru însușită de Comisia de științe juridice și de către Consiliul general, retragerea titlului de doctor autorului tezei supuse expertizei ne apare ca fiind o sancțiune excesivă și neadaptată. Se poate remarca, de asemenea, că unele pasaje pot constitui o abatere de la etica științifică și academică, însă, mergând mai departe, o lucrare poate fi calificată ca fiind plagiată în măsura în care fie din punct de vedere cantitativ, fie din punct de vedere calitativ autorul acesteia și-a însușit expresiile sau ideile altuia fără a-l cita, la un nivel la care în lipsa acestei reluări ar fi afectată substanța lucrării, excluzând din această analiză afirmațiile intrate în limbajul comun al unui domeniu de studiu care se regăsesc în majoritatea lucrărilor în domeniu, sursa originală fiind pierdută sau fiind notorie. Prin urmare, comisia de lucru a propus să nu fie retras titlul de doctorat, sancțiunea este excesivă și neadaptată raportat la cele câteva similitudini constatate, iar în baza regulamentului de organizare și funcționare Consiliul general al CNATDCU a decis să transmită ministrului Educației propunerea de a nu se retrage titlul de doctor al doamnei Laura Codruța Kovesi", a declarat Mircea Bob, în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit acestuia, Comisia de lucru a constatat că teza expertizată prezintă "reluarea unor pasaje din documente fără a le cita conform uzajului" academic.
"Aceste împrumuturi neautorizate pot constitui fapte de plagiat, falsificare sau plagiat parazitist. Pasajele care pot cădea sub calificarea legală română de plagiat reprezintă circa 20 de pagini din 444 de pagini, ceea ce reprezintă aproape 4% din teză. Se constată o culpă în construcția demonstrației tezei, însă circumstanțele specifice trebuie luate în cauză pentru a determina sancțiunea. Proporția reținută afectează în concluzie o mică parte a tezei. Natura împrumuturilor neautorizate permite a constata că este vorba despre fraze care nu conțin idei originale sau particulare. Este vorba de fraze făcute din generalități sau prezentări destinate vulgarizării ideilor juridice fără aport conceptual specific. Din punct de vedere calitativ, această atitudine nu permite de constatat lipsa de aport științific al tezei prezentate, chestiunea sancțiunii trebuind să fie adaptată situației individualizate pentru a asigura proporție față de culpa constatată'', a mai afirmat Bob.
Totodată, el a subliniat că nu este vorba despre însușirea operei altei persoane.
2 Comentarii
OK, doamna este oarecum la limita desi legea nu precizeaza cat poate sa fie culoare alba si cata neagra. Furtul este furt, asa scrie in Codul penal, pedepsele difera in functie de gravitatea faptei si valoarea furtului, un sac de cartofi sau 10 milioane de euro.
Ce facem cu cei care au plagiat tot, cu punct si virgula , inclusiv greselile… Citeste mai departe
Dar de ce COMISIA CNATDCU nu a utilizat acel soft iThenticate care este utilizat si in SUA si este foarte precis???...Cred ca aceasta "mirifica teza" nu este plagiata doar in procent de 5%. Nu exista nici o justificare pentru plagiat. Toti care au obtinut doctoratele astfel, NU MAI AU CE CAUTA INTR-O FUNCTIE PUBLICA, dupa cum bine a spus si presedintele… Citeste mai departe