Vineri 22 Noiembrie

Comisarul Corina Creţu, acuză: Nu mai accept insultele din partea Guvernului României. Nu sunt proiecte scrise

 

Vreau să anunţ public că nu mai accept insultele din partea Guvernului României faţă de munca pe care o fac”, a declarat luni comisarul eurpean Corina Crețu.

 

Comisarul european a precizat că, în urma eforturilor pe care le-a făcut, a salvat 3 miliarde de euro. ”Practic am degrevat bugetul naţional de 3 miliarde de euro, bani care ar fi fost pierduţi”, a spus Corina Creţu, care a subliniat că s-a ajuns astfel la o rată de absorbţie de peste 90%.

 

Pentru perioada 2014 – 2020 facem eforturi supraomeneşti să evităm dezangajările de fonduri. Avem pentru acest an acest risc de pierdere, la începutul anului a fost de 800 de milioane de euro, dar lucrăm cu autorităţile române pentru a minimiza aceste fonduri care sunt pe programul operaţional”, spune comisarul.

 

Corina Creţu precizează că România nu are proiecte ”mature” de infrastructură. ”Nu înţeleg această tensiune care s-a creat între mine şi Guvern, spunând lucrurilor pe nume. Avem bani la Bruxelles pentru proiecte de infrastructură, nu avem proiecte. Târgu Mureş-Iaşi este o prioritate a Comisiei Europene, avem nevoie de a completa proiectele de infrastructură care conectează Europa, mai ales Republica Moldova, Moldova, de Europa Centală şi de Est”, a spus Corina Creţu.

 

La ora actuală mai avem sub analiză un singur proiect major, proiectul de metrou Otopeni – Gara de Nord. Deci aşteptăm Craiova – Piteşti, Tîrgu Mureş - Iaşi, podul de la Brăila. Autorităţile au dat deadline-uri care au fost depăşite cu mult”, a declarat Creţu, oferind drept exemplu proiectul de metrou Pipera - Berceni care trebuia depus în decembrie 2017 dar nu este depus proiectul nici acum.

 

Un proiect care trebuia să fie deja inclus în finanțare este Centura metropolitană a Clujului, de la nodul de autostradă de la Gilău - Cora - Făget și centura Vâlcele - Apahida. Guvernul nu a făcut studiul de fezabilitate, acesta fiind preluat de Primăria Cluj-Napoca, Primăria Florești și Apahida, pentru a nu fi pierduți banii. Practic, pentru aceste proiecte europene, Guvernul ar trebui să facă numai documentele, iar banii nerambursabili ar veni de la UE.

 

În cazul Clujului, sunt voci care spun că este vorba despre o răzbunare, având în vedere orientarea politică pe care o are municipiul. Centura metropolitană este un proiect național, așa că Primăria Cluj-Napoca sau Consiliul Județean Cluj nu ar putea prelua inițiativa și să atragă fondurile la nivel local.

Comentarii Facebook