Vineri 22 Noiembrie

Comisia Juridică din Senat a votat graţierea pentru fapte de corupţie

 

Infracţiunea de corupţie a fost inclusă în Legea Graţierii de senatorii jurişti, în urma propunerilor venite de la Traian Băsescu şi Şerban Nicoale.

 

Condamnaţii pentru dare sau luare de mită şi pentru trafic de influenţă vor fi graţiaţi, potrivit amendamentelor adoptate. 

 

Am propus-o (luarea de mită - n.r.) pentru graţiere, având în vedere că se face eventuala graţiere cu plata prejudiciului şi având în vedere că nu discutăm de recidivişti. E uşor de înţeles ce mă mobilizează. Până la ultima lege a finanţării campaniilor electorale, toate partidele pot fi acuzate, aşa cum s-a şi întâmplat cu foarte mulţi oameni şi de luare de mită şi de abuz în serviciu, lucruri pe care se cam merge. Eu sunt de acord să fie pedepsiţi cei care au dus banii acasă. Şi trebuie pedepsiţi. Banii ăştia s-au dus în geci, în umbrele, pentru că aşa au funcţionat lucrurile în realitate. Dacă ne facem acum că au venit Fecioarele Maria, neprihănite şi Parchetele noastre pleacă pe această linie, asta a creat o atmosferă de supunere a clasei politice”, a spus Traian Băsescu.

 

El a apreciat că toţi oamenii politici care au trecut prin campanie, cu excepţia celei din 2016, au aceste probleme.

 

Aduceţi-vă aminte cum arătau oraşele, măzgălite de sus până jos cu mash-uri, cu toate cele. Aţi văzut foarte bine şi pe amărâtul ală care a dat pui şi a fost condamnat. Nu a dus un pui acasă, dar a distribuit în câteva comune şi a fost condamnat. S-au dat mii de geci din China. (...) Discutăm de realităţi. Dacă vrem să legăm toate partidele putem să o ţinem aşa. Eu cred că trebuie să vină un moment zero. (...) Dacă vrem să ne menţinem rezervorul de viitori penali care încă n-au fost denunţaţi de oamenii de afaceri, nu facem nimic. Este un moment zero pe care ar trebui să-l facem. Insist pentru graţierea acestor fapte care unele sunt considerate acte de corupţie, altele sunt considerate infracţiuni de serviciu. Insist pentru crearea unui moment zero pe această poveste. (...) Nu este un secret aici. Ştiu toate instituţiile că partidele s-au finanţat ilegal şi e ca şi cum ar sta la pândă să vadă...mai aşteptăm. Cred că e momentul să punem capăt şi numai printr-o graţiere se poate pune capăt având în vedere că avem o nouă lege de finanţare a partidelor politice”, a mai spus Băsescu.

 

Au fost 5 voturi pentru - toate de la PSD - si trei impotriva - cate unul de la PNL, USR si UDMR. Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputatilor este decizionala. Comisia juridica din Senat trebuie sa adopte un raport cu modificari la acest proiect de lege urmand ca acesta sa intre in plen, anunţă Hotnews.ro. 

 

Ce a vrut Băsescu

 

Un alt amendament adoptat la proiectul de lege al graţierii a fost cel potrivit căruia femeilor însărcinate şi întreţinătorilor de copii de până în 14 ani li se înjumătăţeşte pedepsa cu închisoarea, senatorii jurişti respingând amendamentul lui Traian Băsescu de graţiere şi a femeilor condamnate pentru corupţie.

 

Senatorul PMP Traian Băsescu a insistat ca de această prevedere să beneficieze şi femeile condamnate pentru corupţie.

 

Termenul de adoptare tacită, prorogat 

 

Legea graţierii trimisă în Parlament de fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache urma să fie adoptată tacit de Senat marţi, 25 aprilie, însă Comisia Juridică a Senatului a aprobat prorogarea acestui termen cu 15 zile.

 

Proiectul a fost avizat de către CSM cu observații. A emis un punct de vedere în care apreciază că grațierea în întregime a pedepselor de până la 5 ani inclusiv este de natură să creeze un sentiment de insecuritate socială.

 

Autorii analizei consideră că se impune reanalizarea limitei de pedeapsă, pentru a se evita situațiile în care, prin punerea în libertate a unor persoane care au săvârșit fapte penale deosebit de grave, se creează pericol pentru ordinea și siguranța publică. 

Comentarii Facebook