Vineri 22 Noiembrie

Copiii din nordul Transilvaniei puşi să asambleze jucăriile din ouăle Kinder pentru 22 penny pe oră

 

Jucăriile surpriză din ouăle Kinder, ale companiei italiene Ferrero, sunt asamblate de membrii unor familii sărace din nordul Transilvaniei, informează reporterii ziarului The Sun (Foto).

 

Copiii, care au vârste de minim şase ani, primesc un leu pe oră pentru a construi jucăriile-surpriză.

 

Unele familii din Carei, județul Satu Mare, muncesc și 13 ore pe zi la domiciliu pentru a asambla cu atenţie jucăriile din plastic. Pentru fiecare 1.000 de ouă Kinder pe care o familie le asamblează, aceasta este plătită cu suma de 20 de lei.

 

Daniel Mureşan, angajat Romexa SA, responsabil cu activitatea desfăşurată în zona de nord, a insistat asupra faptului că nu avea cunoştinţă de externalizarea activităţilor firmei: ”Este pentru prima dată când aflu despre acest lucru, dar voi descoperi cine este responsabil, şi vom încheiata colaborarea cu fabricile implicate, dacă vom descoperi că acuzaţiile sunt adevărate”.

 

Prolegis, fabrica subcontractată de Romexa SA, a avut un câştig de aproape 600.000 de euro în 2015.

 

Diectorul fabricii Prolegis, Marcel Bront, a mărturisit reporterilor: ”Nu externalizăm piese ale jucăriilor. Cu siguranţă (jucăriile despre care vorbiţi, n.red) provin din alte părţi”.

 

Romexa SA, este o firmă care a înregistrat câştiguri de peste 4 milioane de euro, având înregistraţi doar opt angajaţi.

 

Cei aflaţi la conducerea fabricii de ciocolată Ferrero nu cunosc ceea ce se petrece în România, scriu britanicii, citați de Mediafax.

 

”Am declanşat o anchetă, două echipe de inspectori de la ITM Satu Mare au plecat la Carei şi Tăşnad pentru verificarea a două firme. Una are sediul social în Satu Mare cu punct de lucru în Tăşnad, iar cealaltă are sediul în Oradea şi punct de lucru în Carei. Numele salariaţilor apărute în presă nu figurează ca angajaţi la niciuna din cele două firme. Inspectorii ITM verifică dacă salariaţii acestor firme au fost angajaţi cu forme legale, dacă firmele respectă prevederile Codului Muncii şi dacă sunt respectate condiţiile de securitate şi sănătate în muncă, normele de protecţie a muncii. Din ce ştiu eu, contracte cu muncă la domiciliu am văzut doar în urmă cu mai mulţi ani, la o firmă de confecţii, nu este un tip de muncă foarte răspândit în judeţul Satu Mare”, a spus un reprezentant ITM Satu Mare.

 

Ferrero a spus anterior că nu folosește copii la asamblarea jucăriilor surpriză și că garantează muncitorilor săi salariul minim pe economie.

Comentarii Facebook