Sambata 2 Noiembrie

Cozonacul de Paște din comerț este o catastrofă

 

Cozonacul de Paște vândut în magazine este departe de rețeta bunicilor noștri, inventându-se și cozonacul cu fibra de cartof si pesmet.

 

Cozonacul este o prajitura traditionala de Paste. Cozonacul este un produs cu densitate energetica mare, dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu cantitate mare de glucide (peste 50 g glucide la 100 g de produs).

 

Reteta  de cozonac folosita de catre bunici/mame si prietene este pe baza de faina, oua, zahar, unt, ulei, lapte, drojdie, esenta de rom, sare, nuca si/sau stafide/rahat.

 

Din pacate, marii producatori de produse de panificatie si produse de cofetarie, au umblat la reteta clasica a cozonacului, folosind materii prime de calitate scazuta, precizează Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România - APC România.

 

Ne referim la faina care nu este panificabila decat prin folosirea amelioratorilor. De asemenea, s-a scos din reteta untul si laptele, pentru a scadea costul de productie, si s-au introdus multi aditivi alimentari. Pe piata romaneansca exista sortimente de cozonac cu 14 aditivi, adica „chimicale cu lingura”.

 

In ultima perioada, hipermarketurile au inceput sa fabrice si sa vanda sub brandul magazinului cozonaci cu aditivi”, susțin experții Asociației.

 

Sfatul APC este ca: ”Pastele este o singura data in fiecare an, nu merita sa cumparam cozonac cu chimicale. Nici cozonacul nu mai este ce-a fost! S-a inventat cozonacul cu fibra de cartof si pesmet! Cititi eticheta! Alegeti in cunostinta de cauza! Alegeti calitatea si nu cantitatea!” a declarat Conf.univ.dr. STANCIU Costel, Presedinte APC Romania. 

Comentarii Facebook