Duminica 22 Decembrie

Creșterea salariilor din sistemul bugetar au dublat deficitul bugetar

 

România a înregistrat un deficit bugetar în primele 7 luni ale anului față de aceeași perioadă din 2017.

 

Diferența dintre chletuieli și încasări este de 12 miliarde de lei, iar cauza principală este creșterea salariilor din sectorul bugetar cu peste 25%, potrivit Realitatea TV.

 

În luna iulie, încasările la bugetul Statului au fost bune pentru că firmele au avut termen de declarare și plată a impozitului pe profit și TVA datorat pe al doilea trimestru din acest an. Majorarea încasărilor nu se datorează unei creșteri a economiei. Spre exemplu, deficitul bugetar este în scădere față de luna precedență de la 1,61% din PIB la 1,26%, adică o reducere cu aproximativ 3 miliarde de lei.

 

Însă, dacă ne raportăm la deficitul pe primele 7 luni din 2017, deficitul este de două ori mai mare. Adică, în luna iulie din 2017, diferența dintre venituri și cheltuieli era puțin peste 5 miliarde de lei, reprezentând 0,63%. Iar în 2016, era doar 0,23% din Produsul Intern Brut.

 

Veniturile au crescut cu 14%, pentru că, în principal, au crescut încasările din contribuțiile sociale cu peste 37%, odată cu trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. În schimb, din aceeași cauză, au scăzut încasările din impozitul pe venit cu 22,7%. Ministerul de Finanțe susține că la capitolul venituri au mai înregistrat creșteri din colectarera TVA, cu aproape 10 procente față de primele 7 luni ale anului trecut.

 

În schimb, la cheltuieli bugetul este sufocat de creșterea salariile din sectorul bugetar și a punctului de pensie de la 1 iulie.

 

Cheltuielile sunt cu 18% mai mari față de anul trecut. Salariile bugetarilor au urcat cu peste 25% în comparație cu primele 7 luni din 2017. Iar cele cu asistența socială au crescut cu peste 13%, în special după majorarea punctului de pensie cu 9%. Subvențiile au fost mai mari cu 6,3% față de aceeași perioadă a anului precedent. Chiar dacă se laudă cu creșterea investițiilor, Guvernul are de plătit sume tot mai mari pentru pensii și salarii, iar ținta deficitului sub 3% pe 2018 pare greu de realizat în opinia specialiștilor.

 

În 2017, deficitul bugetului general consolidat a fost de 24,3 miliarde de lei, 2,88% din PIB, sub ținta anuală stabilită de 2,96%.

Comentarii Facebook