Vineri 22 Noiembrie

Cum să nu răcești iarna! SECRETUL este simplu

 

Cei care nu răcesc iarna urmează un truc cât se poate de simplu și scapă de neplăceri. 

 

Una dintre teoriile despre motivele pentru care oamenii racesc mai mult iarna este ca in aceasta perioada nasul are o temperatura mai scazuta, ceea ce face ca mucoasa nazala sa fie un mediu propice dezvoltarii agentilor patogeni precum virusuri si bacterii, scrie perfecte.md.

 

Poarta un fular la nas

 

Secretul consta in a evita sa respiri aer rece si umed. De aceea medicii recomanda sa porti o esarfa peste nas. Cu alte cuvinte, stia mama ce stia cand iti spunea sa iti tragi fularul peste nas!

 

In timp ce acest sfat poate parea de bun-simt, multi oameni de stiinta l-au respins, spunand ca tusea si stranutul nu sunt cauzate de o scadere a temperaturii nasului. Ei considera ca virusurile se raspandesc mai usor in camere neaerisite.

 

Studii recente au aratat insa ca teoria nu sta in picioare, sau cel putin nu 100%, scrie dailymail.co.uk. Un grup de cercetatori de la Universitatea Yale a constatat ca temperaturile scazute reduc apararea imunitara naturala a organismului fata de rinovirus - un agent patogen care provoaca o mare parte din cazurile de guturai.

 

Rinovirusul are mai mari sanse sa se reproduca la 33 de grade Celsius, temperatura unui nas "inghetat", decat la 37 de grade, care este temperatura obisnuita din interiorul corpului uman.

 

Asadar, explicatia faptului ca racim mai des iarna tine de faptul ca inhalam aer rece, care raceste caile respiratorii superioare favorizand inmultirea rinovirusurilor. Mecanismul infectiei cu rinovirus este insa mai complicat, iar nasul rece este doar unul dintre factorii care favorizeaza imbolnavirea.

 

Pe vremuri, parintii nostri obisnuiau sa aplice un alt truc de incalzire a cavitatii nazale: baile de abur. Iar leacul babesc are si o explicatie medicala: respirarea unui aer umed ajuta la eliberarea mucusului din caile aeriene.

Comentarii Facebook