Vineri 22 Noiembrie

De când intră în vigoare LEGEA ANTIFUMAT: 16 sau 17 martie

 

LEGEA ANTIFUMAT a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și în 1 februarie a apărut în Monitorul Oficial.

 

Din 17 martie, fumatul va fi interzis complet în toate spaţiile publice închise.

 

Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 72 şi va intra în vigoare în 45 de zile de la publicare, adică în 17 martie. Documentul a trecut de Senat (prima Cameră sesizată) în iunie 2011 şi de Camera Deputaţilor (Camera decizională) în decembrie 2015, potrivit avocatnet.ro.

 

Publicarea vine la doar câteva zile după ce CCR a confirmat constituţionalitatea legii (27 ianuarie) şi preşedintele Klaus Iohannis a promulgat-o (29 ianuarie).

 

Prezenta lege stabileşte unele măsuri privind prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun, prin interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii, prin inscripţionarea pachetelor cu produse din tutun, prin desfăşurarea de campanii de informare şi educare a populaţiei, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmează să le achiziţioneze, prin indicarea în produsele finale a conţinutului de gudron, nicotină şi monoxid de carbon, prin unele măsuri privind utilizarea ingredientelor pentru produsele din tutun, având ca scop protejarea sănătăţii persoanelor fumătoare şi nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor şi asigurarea unui nivel adecvat al calităţii vieţii populaţiei din România”, prevede Legea nr. 15/2016.

 

De asemenea, este interzis fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber. De asemenea, este interzis fumatul în mijloacele de transport în comun, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.

 

Se poate fuma în penitenciarele de maximă siguranţă, dar și în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: ”Cameră pentru fumat”, ”Loc pentru fumat”.

Comentarii Facebook