Duminica 22 Decembrie

De ce dorm oamenii? Vezi ce spun cercetătorii


Potrivit oamenilor de știință americani, creierul uman folosește somnul din timpul nopții pentru a putea toxinele reziduale acumulate în timpul zilelor solicitante din punct de vedere intelectual.

Aceștia consideră că "sistemul de înlăturare a deşeurilor" este unul dintre motivele care justifică existenţa somnului.

Studiul lor, publicat în revista Science, a evidenţiat faptul că celulele cerebrale se micşorează în timpul somnului pentru a mări spaţiile dintre neuroni şi pentru a permite lichidului cefalorahidian să spele creierul, scrie descoperă.ro.

Cercetătorii precizează și că eșecul ”curățării” toxinelor poate determina apariția unor boli cerebrale.

Una dintre principalele întrebări pe care oamenii de știință și le pun este: "de ce dorm animalele sălbatice, în condiţiile în care somnul le face vulnerabile la atacurile prădătorilor?".

Cercetătorii de la Universitatea Rochester din Statele Unite consideră că "treburile gospodăreşti" ar putea reprezenta unul dintre motivele principale pentru existenţa somnului.

"Creierul are doar o energie limitată de care dispune şi se pare că el trebuie să aleagă între două stări funcţionale diferite - treaz şi conştient sau adormit şi pe cale să se cureţe", a explicat medicul Maiken Nedergaard.

"Poţi să te gândeşti la somn ca la organizarea unei petreceri acasă. Poţi fie să discuţi cu oaspeţii, fie să cureţi casa, însă nu poţi să le faci pe amândouă în acelaşi timp".

 

Citeste mai multe pe Descopera.ro

Comentarii Facebook