Vineri 22 Noiembrie

De ce ne îngrășăm iarna? Vezi explicația specialiștilor


Persoanele tind să mănânce mai mult în timpul iernii și astfel să pună câteva kilograme în plus, iar oamenii de știință dau vina pe strămoșii noștrii, care aveau nevoie de mai multe kilograme în plus în timpul iernii, pentru a se proteja de frig.

Dr. Norman Rosenthal a explicat în Psychology Today faptul că această predispoziţie spre îngrăşare poate fi asociată cu substanţe chimice din corp care ne determină să poftim carbohidraţi.

Una dintre explicaţiile posibile implică serotonina, o substanţă chimică din creier, care, în timpul lunilor de iarnă atinge nivelurile sale minime în regiunile din creier care reglează apetitul. Cercetările indică faptul că în zilele însorite creierul produce mai multă serotonină, pe când în zilele cu puţin soare, el produce un nivel mai scăzut de serotonină. Un alt mod prin care putem spori nivelul de serotonină (pe lângă expunerea la lumină puternică) este acela de a consuma alimente dulci sau bogate în amidon care să declanşeze secreţia de insulină. La rândul său, acest proces împinge triptofanul (un precursor al serotoninei) din fluxul sanguin în creier. Din nefericire, producerea insulinei scade nivelul de glucoză din sânge, lucru care ne face să tânjim după şi mai multe alimente dulci şi bogate în amidon”, explică dr, Rosenthal, citat de Descoperă.ro.

O altă cauză a senzației crescută de foame este lipsa de soare din timpul iernii, care ne face să fim și mai letargici.

Comentarii Facebook