De ce ne îngrășăm mai repede când mănâncăm noaptea? Vezi ce răspuns dau cercetătorii


O serie de noi cercetări arată că există o legătură între perturbarea ritmului normal de alimentare și activitatea insulinei. DIn aceste studii reiese faptul că perturbarea acestui ritm poate duce la obezitate morbidă și crește riscul apariției diabetului.

În ultimii ani, un număr de studii realizate atât pe oameni cât şi pe animale au găsit o serie de legături între activităţile ceasului biologic şi diferite aspecte ale metabolismului, procesele fizice şi chimice care asigură energia şi produc, menţin şi distrug ţesuturi.

Oamenii de ştiinţă bănuiau că aceste variaţii ar fi cauzate ca răspuns la insulină, unul dintre cei mai importanţi hormoni metabolici. Cu toate acestea, nimeni nu a reuşit să determine dacă insulina urmează un ciclu de 24 de ore, sau ce se întâmplă atunci când ritmul circadian este întrerupt. Acum, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Vanderbilt au realizat un studiu care stabileşte clar legătura dintre obezitate şi consumul de alimente noaptea, obicei care perturbă ritmul circadian.

Deoarece sunt animale nocturne, putem spune că ritmul circadian al şoarecilor este o imagine în oglindă a celui uman. Cu alte cuvinte, diferenţa dintre ei şi noi constă doar în faptul că ei sunt activi în timpul nopţii şi dorm ziua. Din acest motiv, studiul oamenilor de ştiinţă a fost realizat pe şoareci.

Înainte de a discuta despre rezultatele studiului trebuie să stabilim căteva lucruri despre rolul insulinei. Insulina, care este produsă în pancreas, joacă un rol esenţial în reglarea grăsimii din corp şi în metabolizarea carbohidraţilor. Atunci când mâncăm, digestia noastră descompune carbohidraţii din alimente în glucoza care este apoi absorbită în fluxul de sânge. Prea multă glucoză în corp poate fi toxică, motiv pentru care unul dintre rolurile insulinei este acela de a stimula transferul glucozei în celulele noastre, îndepărtând excesul de glucoză din sânge. Concret, insulina este necesară pentru a muta glucoza la nivelul celulelor hepatice, musculare şi adipoase. În acelaşi timp, insulina mai are şi rolul de a bloca procesul de ardere a grăsimilor pentru energie.

Citește mai departe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook