De ce reacționează femeile mai bine la stres? Vezi ce spun cercetătorii


Faptul că femeile sunt mai rezistente la stres față de bărbați este deja cunoscut, însă acum oamenii de știință de la Universitatea Buffalo au găsit și o explicașie pentru acest fenomen.

Am analizat mecanismul molecular ce stă la baza efectelor stresului ce se manifestă diferenţiat în funcţie de sex”, a declarat Zhen Yan, autorul cercetării şi totodată profesorul în cadrul departamentului de fiziologie şi biofizică al UB School of Medicine and Biomedical Sciences. „Alte studii mai vechi au arătat că femelele sunt mai rezistente la stresul cronic, iar acum cercetarea noastră arată care este motivul”, a mai spus Yan.

Studiul arată că dintre şobolanii expuşi la episoade repetate de stres, femele reacţionează mai bine decât masculii mulţumită efectului protector al estrogenului. În cercetarea efectuată la Universitatea Buffalo, exemplarele tinere de şoareci femelă expuse timp de o săptămână la stres nu prezentau dificultăţi în a-şi aminti şi în a recunoaşte obiecte pe care le văzuseră înainte. În schimb, tinerii masculi expuşi la acelaşi stres aveau probleme în ceea ce priveşte memoria pe termen scurt.

O dificultate în a recunoaşte un obiect familiar sugerează o problemă în capacitatea de semnalare a receptorului de glutamat din cortexul prefrontal, regiunea creierului care controlează memoria de lucru, atenţia, capacitatea decizională, emoţia şi alte procese de nivel înalt.

Anul trecut, Yan şi colegii săi de la Universitatea Buffalo (UB) au publicat în jurnalul Neuron o lucrare în care arătau că stresul repetat produce pierderea receptorului de glutamat în cortexul prefrontal al masculilor tineri, scrie Descoperă.ro.

Această cercetare arată că receptorul de glutamat din cortexul prefrontral al femelelor stresate este intact, oferind noi dovezi care atestă că receptorul de glutamat este ţinta moleculară a stresului, ce mediază reacţia la stres.

Tipul de stres la care au fost supuşi şobolanii simulau experienţele dificile la care sunt expuşi oamenii, precum experienţe care provoacă frustrare şi care generează sentimentul de presiune.

Comentarii Facebook