Duminica 8 Septembrie

De ce sunt pisicile o amenințare pentru oameni? Vezi ce au descoperit cercetătorii


Potrivit oamenilor de știință, trebuie să aveți grijă data viitoare când veți curăța litiera pisicii pentru că fecalele felinelor poartă un parazit periculos care s-ar putea să fie mult mai răspândit decât se crede.

Fecalele de pisică conţin un parazit numit Toxoplasma gondii, un organism unicelular care poartă agenţi infecţioşi cunoscuţi sub numele de oochişti. Aceştia pot infecta femeile însărcinate, cauzând probleme congenitale la făt, precum surzirea, leziuni oculare, convulsii sau retard mental. Mai mult, parazitul îi infectează şi pe indivizii cu sistem imunitar compromis, precum cei care au HIV.

După ce au reanalizat studii anterioare realizate pe acest parazit, o echipă de cercetători cred că Toxoplama reprezintă o problemă publică de sănătate, infectând oameni sănătoşi. Mai mult, unele studii au asociat parazitul chiar şi cu schizofrenia, depresia, comportamentul suicidar şi performanţe slabe la şcoală.

În ultimii 10 ani, cercetătorii au studiat durata de timp în care Toxoplasmoochiştii rămân viabili. „Ce se întâmplă cu oochistii în locurile de joacă?” s-a întrebat cercetătorul E. Fuller Torrey de la Johns Hopkins University Medical Center in Chevy Chase, Md. „Am pus informaţiile cap la cap, iar rezultatele sunt îngrijorătoare”.

Rezultatele cercetării indică faptul că cel puţin 1% dintre pisici împrăştie parazitul. Deşi pare un risc minim trebuie să lăm în considerare faptul că parazitul poate supravieţui cel puţin 18 luni, că un singur parazit este suficient pentru infectarea unui om şi că numărul pisicilor este în creştere.

Parazitul poate infecta şi alte animale, precum oile, sau bovinele care ingerează fecalele pisicilor. La oameni, parazitul poate ajunge şi atunci când oamenii consumă carnea crudă sau puţin fiartă a animalelor infectate. În ţări precum Etiopia sau Franţa, acolo unde se consumă carne crudă, incidenţa este mult mai mare. Mai mult, oamenii se pot infecta şi de la surse de apă contaminate. Totodată, se ştie deja de ceva timp că paraziţii supravieţuiesc în litieră, acolo unde oochiştii devin aerosoli după 24 şi până la 48 de ore. În mod similar, copiii se pot infecta jucându-se în nisip.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook